Life

Animalul din România care se poate deplasa chiar și cu 300 km/h. Vânează păsări mici și s-a stabilit la munte

Un animal care trăiește și în România a ajuns să îi uimească pe specialiști. Acesta se poate deplasa chiar și cu până la 300 de km/h.
03.12.2024 | 19:23
Animalul din Romania care se poate deplasa chiar si cu 300 kmh Vaneaza pasari mici si sa stabilit la munte
Animalul din România care se poate deplasa cu o viteză record. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Animalul din România care i-a uimit pe specialiști poate ajunge la o viteză record. Acesta vânează păsări mici, poate atinge chiar și 30 de km/h, iar în prezent s-a stabilit la munte.

Animalul din România care se poate deplasa cu o viteză record

România are o faună destul de bogată. O mulțime de animale trăiesc în pădurile, dar și în munții din țara noastră. Poate că de multe dintre ele nici măcar nu am auzit, deși sunt cu adevărat spectaculoase.

ADVERTISEMENT

Animalul din România despre care vorbim de această dată este șoimul călător, cunoscut și sub denumirea de Falco peregrinus. Acesta se găsește mai pe toate continentele, excepție făcând Antarctica.

Pentru cei care nu știu însă, șoimul călător a fost omologat de Guinness Book of World Records 2015, ca fiind cea mai rapidă vieţuitoare din lume. Asta în contextul în care pasărea poate să atingă și o viteză de deplasare de peste 300 de km/h.

ADVERTISEMENT

Aceasta folosește din plin forța gravitațională. Astfel, dacă vreodată vei vedea un atac al unui șoim, cu siguranță vei rămâne surprins. Acesta se lansează într-un atac vertical asupra prăzii.

Unde poate fi găsit

Și chiar dacă vremea este una rea, șoimul călători poate să zboare și cu o viteză de până la 180 de km/h. Cum arată însă și cum îl recunoști? Animalul din România, considerat ca fiind cel mai rapid din lume este o specie de șoim de talie mare.

ADVERTISEMENT

Practic e de mărime cu un șorecar. Are o coadă relativ scurtă, dar cu o bază lată. Totodată, aripile sunt late, iar capul destul de mare. Femela este mai mare ca masculul, iar pe partea inferioară a aripilor e dungată.

De cealaltă parte, masculul are o culoare gri închis. În general, șoimul călător preferă zonele ceva mai stâncoase. Sunt însă și excepții când acesta poate ajunge să se stabilească în anumite orașe.

ADVERTISEMENT

În România însă, șoimul alege să se trăiască la munte. La noi în țară, această pasăre poate fi găsită în mai multe zone din lanţul Munţilor Carpaţi. Iar deși populația a scăzut dramatic în ultimii ani, se pare că în prezent, specia a cunoscut o revenire spectaculoasă.

ADVERTISEMENT