News

Animalul din România care te sperie numai când îi pronunți numele. Unde poate fi întâlnit și ce anunț au făcut autoritățile legat de veninul pe care acesta îl are

Adevărul din spatele animalului din România care provoacă panică. Este sau nu periculos atunci când se întâlnește cu omul
03.12.2022 | 06:30
Animalul din Romania care te sperie numai cand ii pronunti numele Unde poate fi intalnit si ce anunt au facut autoritatile legat de veninul pe care acesta il are
Există un animal din România capabil să sperie numai când îi pronunți numele. Sursa foto - Parcul Natural Apuseni, facebook
ADVERTISEMENT

Puțină lume cunoaște că în România trăiește o specie de scorpion. Culmea, dar se află aici de milioane de ani și pare că s-a adaptat perfect tuturor schimbărilor care s-au petrecut în această perioadă. Vorbim despre Euscorpius carpathicus, adică Scorpionul Carpatin.

Cât de periculos este scorpionul care trăiește în România

Interesant este că acesta se regăsește în mai multe zone montane din țara noastră. Ministerul Mediului nu a ezitat o clipă și a transmis mai multe informări despre el. Forul a notat că scorpionul carpatin reprezintă o „fosilă vie”. Acesta este o specie endemică, una des întâlnită pe teritoriul Parcului Național Cozia, dar și în alte rezervații.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie spus că exemplarele de pe teritoriul României au dimensiuni relativ mici. Concret, adulții abia ajung la 4-5 cm. Cu toate acestea, scorpionii din țara noastră dispun de coadă cu ac și venin.

„Această specie a rezistat evoluției vieții pe Pământ mai mult de 400 de milioane de ani. A ajuns să fie contemporană cu oamenii din zilele noastre și cu multe alte specii de viețuitoare considerate tinere, grație puterii de adaptare la multitudinea schimbărilor geologice și climatice ale Terei”, a ținut să explice Ministerul Mediului pe o rețea de socializare.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu aparte este acela că are mai multe nuanțe, mai multe culori. Unii indivizi sunt negri, cu picioare galben-cafeniu și telsonul, adică celebrul ac mai închis, alții au corpul colorat în brun-maro.

„Este un scorpion tipic săpător cu pedipalpii (cleștii) puternic dezvoltați, corpul este robust cu picioare scurte având metasoma (coada) scurtă și subțire. Aceste calități îl ajută să-și găsească ascunzișul pe sub pietre, frunze sau ramuri uscate.

ADVERTISEMENT

Scorpionul Carpatin este nocturn și vânează prada utilizând strategia de „așteptare”. La fel ca majoritatea scorpionilor ce fac parte din genul Euscorpius acesta se bazează în special pe cleștii săi puternici pentru a captura și ucide prada, în timp ce acul este rareori utilizat și aproape în totalitate doar în scop defensiv ca armă pentru înțepat”, a mai punctat instituția de stat.

scorpionul carpatin, munte
Scorpionul carpatin are cel mult 5 cm. Sursa foto – Pavel Prundurel, director RNP Romsilva- Administrația Parcului Național Cozia RA

În mod evident, Ministerul Mediului a ținut să lămurească și misterul din jurul acestui scorpion carpatin și a răspuns și la întrebarea dacă acesta veninos și periculos pentru oameni.

ADVERTISEMENT

„Sonoritatea numelui de scorpion creează îngrijorare, dar specia din Parcul Național Cozia este slab veninoasă și nu prezintă riscuri pentru oameni.

ADVERTISEMENT

În urma inventarierilor și cartărilor efectuate de specialiștii de la Administrația Parcului Național Cozia, Euscorpius carpathicus a fost întâlnit până la altitudinea de 450 m, pe versanții sudici ai Coziei și Munților Căpățânii, în zonele calde și însorite”, a notat forul.