De câteva zile, mai multe comune din județul Dâmbovița sunt terorizate de urși. Un exemplar a coborât din pădure și a intrat fără opreliști în gospodăriile mai multor oameni unde au cauzat pagube foarte însemnate, nu doar materiale, căci au fost ucise și zeci de animale.
Localnicii din Vulcana-Băi s-au speriat groaznic, mai ales că animalul a produs stricăciuni serioase, însă au încercat totuși să alunge ursul. Au fost emise chiar și mesaje de tip RO-alert, în care localnicii erau sfătuiți să evite deplasările și să nu interacționeze cu urșii atunci când îi văd pentru a evita să fie răniți.
„A fost semnalată prezenţa unui animal sălbatic (urs) în localitatea Vulcana-Băi. Totodată, pentru prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă a fost transmis către populaţie un mesaj prin intermediul RO-ALERT”, precizează ISU Dâmboviţa.
Și în Brănești au fost clipe de coșmar în ultimele nopți. Un urs a ucis peste 25 de capre, porci și viței din gospodăriile oamenilor.
Iar după ce au putut fi văzuți din loc în loc chiar și pe Transfăgărășan, urșii au decis să invadeze și stațiunea turistică Poiana Brașov. Mai multe animale au fost surprinse în timp ce se plimbă nestingherite pe străzile stațiunii, obligând, astfel, turiștii să rămână în case. Autoritățile au emis numeroase avertismente, însă problema nu pare să se fi rezolvat.
Turiștii și localnicii susțin că în zona Hotelului Aurelius – Împăratul Romanilor urșii se perindă cel mai des la lăsarea serii. Cel mai probabil mirosul de mâncare provenit de la restaurantele din zonă le atrage pe sălbăticiuni, iar turiștii, dornici să vadă cât mai aproape un exemplar, se aventurează să facă poze ori și mai grav, să le hrănească.
„Sunt doi pui care dau târcoale pe aici, în fiecare seară. Vin după mâncare, i-am și filmat! Ursoaica mare a murit! E teritoriul lor, noi ne-am obișnuit deja cu ei! Turiștii, însă, ar trebui să știe că seara, pe la orele 20.00- 21.00, nu mai e de ieșit prin stațiune! Străinilor nu prea le vine să creadă și pleacă din hotel să dea nas în nas cu ursuleții, sperând să se poată poza cu ei, măcar de la distanță. Ei nu știu că nu e de glumă cu animalele astea sălbatice! Ei cred că e de joacă!”, spun hotelierii din zonă, potrivit Adevărul.
Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, în județ se află nu mai puțin de 1.400 de urși. Mutarea sau împușcarea lor poate fi făcută doar prin convocarea unui consiliu de către primar la care să participe obligatoriu un medic veterinar și gestionarul fondului de vânătoare.
Anul acesta, Guvernul a decis că un număr de 55 de urși pot fi uciși dacă devin extrem de periculoși.