Life

Animalul din România în stare să ucidă cu sânge rece. Are putere cât un om și minte cât șapte

Ce animal din România este în stare să ucidă cu sânge rece. Puterea sa este similară cu a unui om și are o inteligență cât a șapte persoane.
02.11.2023 | 07:29
Animalul din Romania in stare sa ucida cu sange rece Are putere cat un om si minte cat sapte
Animalul trăiește în păduri. Sursa foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Pe teritoriul României există o varietate de animale care pe cât sunt de spectaculoase prin apariția lor, de multe ori rară, pe atât sunt în stare să ucidă cu sânge rece. Puterea lor este similară sau chiar mai mare decât a unui om și au o inteligență foarte mare.

Animalul din România de care trebuie să te ferești. Poate ucide cu sânge rece

În pădurile din zonele de câmpie, dar și de munte, din țara noastră, trăiește un animal feroce. În ultimii ani, la nivel național, se află pe cale de dispariție și are o activitate mai intensă noaptea. Preferă să supraviețuiască în haite și a dat naștere unor numeroase legende.

ADVERTISEMENT

Tot datorită acestui animal au luat naștere și povești pentru copii. Facem referire aici la celebra ”Capra cu trei iezi”, scrisă de Ion Creangă, unde lupul era personajul negativ. Lupul, și în viața reală, nu este un animal de care să te poți apropia.

Cu o lungime de aproape 1, 5 m, o coadă de 0, 8 m și cu o masă de 30 sau 50 de kg sau chiar și peste 70, lupul te poate sfâșia într-o clipă. Femelele în special atacă în mod cert dacă te vor observa că le deranjezi puii. Ai grijă să nu îl confuzi cu un animal inofensiv, precum câine, vulpe sau enotul.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă toamna cu lupul

Lupul poate fi confundat deoarece face parte din categoria ”Canidae” , alături de câine, vulpe, enot sau șacal. Toamna este sezonul în care năpârlește, iar blana sa se adaptează climei. Poate fi mai închisă sau se poate schimba din brun-cenușie în gălbui-cenușie.

Prezența lupului este mai deasă în pădurile de munte, așadar, dacă vă aventurați în această perioadă prin zonele montane, fiți precauți. Lupii sunt buni vânători, hrana lor favorită fiind căprioarele, caprele negre, cerbii, oile, vacile, caii sau chiar ”frații” lor, câini.

ADVERTISEMENT

Totodată, lupii se alimentează și cu iepuri, veverițe, șoareci, păsări sau viermi de pământ. Dacă nu dispun de acestea, pot mânca și fructe, adică mure, fragi, afine sau legume precum porumbul, dar și iarbă ca purgativ. În țară mai există puțini lupi, din cauză că specia lor se află pe lista animalelor pe cale de dispariție.

Legende despre lupii din România

În anul 2019, autoritățile române au raportat către Comisia Europeană între 2.500-3000 de exemplare de lupi cenușii. De altfel, cei mai mulți lupi ar exista în pădurile din regiunea Transilvaniei. Tot în această parte a României sunt numeroase legende despre acest animal.

ADVERTISEMENT

În Ținutul momârlanilor se păstrează o tradiție veche de secole, din perioada dacilor. Aici încă mai există oameni care îngrijesc lupi, crezând că așa vor fi protejați de Sfântul Andrei. Despre aceste persoane se spune și că ar fi, de fapt, oameni lup sau licantropi.

ADVERTISEMENT