Animalul din România a cărui carne este extrem de căutată în perioada sărbătorilor de Paște care a fost interzis la comercializare în Europa. Crescătorii sunt revoltați și spun că interdicția îi poate falimenta. Unii amenință cu proteste la Guvern.
Fermierii din România continuă să primească lovitură după lovitură. În perioada premergătoare Paștelui, crescătorii de animale erau pregătiți să înregistreze profituri uriașe prin vânzarea mieilor pe marile piețe din Europa.
Aceste planuri au fost date total peste cap. În urmă cu doar câteva zile, pe 17 martie 2025, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis o decizie prin care a blocat exportul de oi și capre până în iunie 2025 către toate statele din Uniunea Europeană, scriu cei de la Agro-TV.
Această decizie radicală s-a luat din cauza apariției a două focare de pestă a micilor rumegătoare în județele Bihor și Arad. ”După apariția unui focar cu virusul pestei micilor rumegătoare la caprine sau la ovine, există un risc mare de răspândire a bolii respective la alte unități de ovine sau de caprine.
Având în vedere incertitudinea și lipsa de informații cu privire la situația epidemiologică actuală este necesar să se interzică circulația ovinelor și caprinelor de pe întreg teritoriul României către alte state membre (n.r. UE) pentru o anumită perioadă”, adică până în iunie 2025, a anunțat ANSVSA.
Cei mai loviți sunt crescătorii din două județe ale țării. Astfel, directorul DSVS Arad spune că este interzisă vânzarea de miei în piețele din Arad și Bihor. Animalele pot să fie vândute doar către un abator.
Interdicția este în vigoare până în iunie 2025. În această perioadă, multe ferme vor avea mari probleme financiare. ”O să falimentăm 80% din noi, o să rămână ăștia care au 100 de oi, care umblă ei cu ele. E dezastru cu zootehnia, e în sapă de lemn.
Nu știu ce-om face. Arabii dau 17 lei și anul trecut era 24 kilogramul de miel. 24, 25 de lei. Dacă acum e 17 lei, după Paștele nostru cât o să fie, 12 lei?!”, spune Ion Țurcănaru, crescător de oi, pentru Digi24.
Măsura autorităților ar putea aduce proteste în Capitală. Ioan Sterp, vicepreședinte Asociația Profesională a Crescătorilor de Oi din România amenință că: ”luni dimineața, pe 24 martie, o să mergem în fața Guvernului. Foarte multă lume o să fie, pe mine m-au sunat sute de fermieri. Așa au zis guvernanții ăștia ai noștri, că nu știu. Se urmărește distrugerea sectorului, habar nu avem ce se întâmplă”.