Călin Lozeanu a reușit să transforme un animal neașteptat într-o afacere bănoasă. Deține momentan 500 de exemplare și produce lapte bio, iar în curând o să vândă și carne.
Anisia Farm este una dintre puținele ferme de măgărițe de la noi din țară. Călin Lozneanu este administratorul unității agricole din Orăștie, județul Hunedoara și a dezvăluit mai multe despre începuturi, dar și despre modul în care se produce și se comercializează laptele de măgărițe.
La momentul actual, Călin are sub îngrijire 500 de exemplare. Iar înainte de a-și deschide această afacere, a deținut o fermă agricolă, la care a renunțat din cauza crizei prețurilor. El și partenerul său au început cu opt animale și au ajuns să aibă a doua unitate autorizată din România.
Afacerea este, de altfel, certificată ecologic. De-a lungul timpului, s-au realizat investiții în utilaje și echipamente performante, menite să respecte tehnologiile agricole și cerințele stricte impuse. În completare, 20 de angajați se ocupă de îngrijirea animalelor, cultivarea plantelor și muls, un proces meticulos și solicitant.
Călin a declarat că ferma este dotată cu utilaje moderne, precum remorci tehnologice, cositori, prese de balotat, tractoare, greble și o mulgătoare specială. A subliniat că de șapte ani dețin certificare ecologică și folosesc soluții eco pentru igienizarea ugerului înainte de muls.
Procesul, care durează aproximativ 4-5 ore, este migălos, fiecare măgăriță fiind curățată și mulsă individual. La final, aplică o soluție pentru regenerarea ugerului, pentru că respectul față de animale este esențial.
Laptele produs la ferma de măgărițe, în jur de 30-50 litri la o mulsoare, are numeroase beneficii pentru sănătate. Călin a spus că la fermă au ajuns și persoane care s-au vindecat de afecțiuni grave datorită consumului de lapte de măgăriță. De asemenea, oamenii achiziționează acest lapte din farmaciile naturiste pentru a-și întări sistemul imunitar și pentru a trata diverse probleme de sănătate.
„Vindem direct de la fermă. Avem trei farmacii în Orăștie și lucrăm cu câteva lanțuri de farmacii umane, naturiste. Lucrăm și cu eMag, Sezamo. La poarta fermei îl vindem la doză de 200 mililitri.
Omul când își pune în pahar a băut de maximum două ori. Dacă facem la doză mai mare, apar bacteriile, se contaminează imediat și se strică. La fermă, o doză are un preț de 27 de lei”, a declarat Călin Lozeanu, conform agrointel.ro.
Laptele de măgăriță este utilizat și în domeniul cosmeticii, iar brânza atinge prețuri foarte mari, un kilogram având un cost de peste 1.000 de euro. Același preț îl are, la momentul actual, și o măgăriță.
De altfel, Asinia Farm intenționează să deschidă un abator pentru a produce mezeluri din carne de măgar, produse delicioase foarte căutate. Un kilogram de salam ajunge să coste între 150 și 170 de lei.