Life

Animalul din România pe care experții îl consideră o comoară. Oamenii îi fac rău fără să știe adevărul

Există un animal în România, pe care experții îl consideră o comoară. Chiar și așa, mulți oameni ajung să îi facă rău fără să știe asta.
04.06.2023 | 07:00
Animalul din Romania pe care expertii il considera o comoara Oamenii ii fac rau fara sa stie adevarul
Animalul din România pe care experții îl consideră o comoară. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că există un animal în România considerat de experți o comoară? Poate și tu i-ai făcut rău măcar odată, sau l-ai alungat din curtea ta fără să știi prea multe detalii despre el. Următoarele informații însă ți-ar putea schimba perspectiva.

Animalul din România pe care experții îl consideră o comoară

Animalul din România considerat de experți o comoară este ariciul. În cazul în care nu știai, acesta îți poate fi de mare ajutor în grădină. Iar dacă plantezi legume sau fructe în curte te bucuri de asemenea de numeroase avantaje.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au explicat ce beneficii are ariciul. Acesta este considerat o comoară, având în vedere activitatea sa din grădină.

Sursa citată a adoptat o familie de arici care și-a făcut casă în unul dintre solarii. Iar având în vedere beneficiile pe care le aduc, ”musafirii”, aceștia vor rămâne acolo fără a fi dați afară.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat pentru Agerpres, un cercetător de la SCDL Buzău a explicat ce beneficii poate aduce un arici. Animalul din România ne scăpa de anumite insecte care ne pot afecta recolta sau plantele din grădină.

”Ariciul este o comoară de nepreţuit într-o grădină. (…) În solariile noastre se află, pe lângă legumele consacrate, şi mulţi melci, şoricei, multe furnici care cară în spinare afidele dătătoare de miere pentru ele, numai că nouă ne fac rău culturilor, dar şi alţi dăunători deloc prietenoşi cu plantele noastre.

ADVERTISEMENT

Mai precis, un paradis pentru arici! Zilele trecute am surprins-o pe mama arici cum mânca ouă de furnici. Am văzut că îi place în solarul nostru, de aceea nu o deranjăm să o mutăm, numai că trebuie să fim foarte atenţi pe unde călcăm”, a declarat pentru Agerpres, Elena Barcanu, cercetător în cadrul SCDL Buzău.

Ce beneficii aduce un arici în grădina ta

Animalul din România mai aduce și alte beneficii dacă alegem să îl lăsăm în curte. În primul rând ariciul este un prădător al dăunătorilor comuni din grădină. Acesta te scapă de melci, insecte, dar și limacși, aducând un echilibru ecologic în curtea ta.

ADVERTISEMENT

Totodată, aricii ajută și la aerisirea solului. Aceștia sapă pentru a căuta hrană, iar prin mișcările lor, amestecă solul și cresc permeabilitatea acestuia. De asemenea, ei favorizează și pătrunderea oxigenului, dar și a apei la rădăcinile plantelor.

În cazul în care nu te gândeai, ariciul se hrănește cu șoareci, șobolani, dar și cu alte rozătoare mici. Acestea îți pot distruge plantele și recolta din grădină, iar un arici te poate ajuta enorm. Atunci când se deplasează prin grădină, ariciul poate transfera polenul de la o floare la alta. În acest mod, el ajută la reproducerea plantelor și la formarea semințelor și a fructelor.

ADVERTISEMENT