News

Animalul din România pe care nu l-ai văzut niciodată. E o mutație genetică și trăiește printre oameni

Animalul din România pe care nici experții nu l-au studiat foarte bine. Șansele să-l vezi sunt mici, deși acesta poate fi întâlnit chiar și în parcuri
06.01.2023 | 18:00
Animalul din Romania pe care nu lai vazut niciodata E o mutatie genetica si traieste printre oameni
Animalul din România pe care ai șanse foarte mici să-l vezi în realitate. Sursa foto - Parcul Național Apuseni, facebook
ADVERTISEMENT

Animalul din România pe care oamenii aproape că nu l-au văzut niciodată a stârnit deja curiozitatea specialiștilor. Mulți dintre ei spun însă că au apucat să-l vadă numai în poze sau în filmările celor norocoși. Vorbim despre un animal care trăiește în apropierea oamenilor și care obișnuiește să stea chiar prin parcuri. Veverița albă reprezintă o apariție rară.

Animalul din România care suferă de o mutație genetică

Oficial, o astfel de veveriță suferă de albinism, cel puțin aceasta este varianta experților în domeniu. Culmea, deși veverițele sunt prezențe normale în țara noastră, cele albe reprezintă o raritate în întregul mapamond.

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimilor statistici disponibile, numai o veveriță din peste o sută de mii de exemplare se naște albă, adică având albinism. Tocmai de aceea, oamenii care reușesc să vadă un asemenea exemplar scot imediat telefoanele și aparatele foto. Așa se întâmplă de fiecare dată și cu acest animal din România.

Mulți dintre norocoși nici măcar nu știu ce au în față la început. Veverița albă a fost confundată deseori cu șoareci, șobolani sau hamsteri. De altfel, în acest moment, experții atrag atenția că ar exista numai câteva exemplare de veverițe albe în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Exemplar alb din țara noastră, spectacol în parcul Mogoșoaia

Culmea, multe dintre ele se găsesc chiar pe teritoriul țării noastre. Despre ultima văzută, FANATIK a scris AICI. Veverița a dat un adevărat spectacol în parcul Mogoșoaia și nu a părut deloc speriată de eforturile oamenilor de a avea o amintire cu ea.

animal, românia, pom, veverita alba, scorbură
Veverița albă din parcul Mogoșoaia. Sursa foto -Fanatik

Dacă ne raportăm strict la veverițele albe este bine de știut că acestea suferă de o afecțiune genetică extrem de rară, una care este provocată de o mutație ce determină absenţa melaninei.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre pigmentul care colorează pielea, părul şi ochii. Concret, fără această melanină, animalele se nasc cu pielea şi blana albă. În mod normal, toate exemplarele care suferă de albinism cu și ochii roşii.

Mai trebuie spus că, în cazul în care aceste animale se reproduc, puii nu vor ieși automat cu pielea şi blana la fel, ci o pot face în culorile obişnuite pentru speciile lor

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă albinismul la animale

Un alt detaliu aparte este acela că albinismul poate apărea la toate speciile de animale. FANATIK a scris AICI despre o altă apariție rară, una pe care o pot vedea toți oamenii.

Astfel, cine dorește să vadă un asemenea animal trebuie numai să meargă la grădina zoologică din Bucov. Acolo există un exemplar de tigru alb, unul care captează privirile tuturor.

Aflate în sălbăticie, acestea animale cu albinism nu au o rată foarte mare de supraviețuire. Multe dintre ele sunt considerate pradă de către celelalte animale.

Exemplare de veveriță albă au fost semnalate în mai multe locuri din țara noastră. Astfel, pe lângă parcul Mogoșoaia, astfel de animale au putut fi văzute și în Herăstrău, actualul parc Regele Mihai I, dar și în Vatra Dornei, Piatra Neamț sau Târgoviște.

ADVERTISEMENT