Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat. A fost clasificat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii ca specie cu risc scăzut.
Viețuitoarea de pe meleagurile românești pe care nu-ți dorești să o întâlnești. Se camuflează și e mai violentă decât un urs flămând. Turiștii trebuie să știe că poate fi întâlnită în mai multe regiuni, ceea ce o face să fie foarte periculoasă.
Mulți oameni cred că ursul și lupul sunt animalele de care trebuie să se ferească atunci când fac drumeții pe munte, însă specialiștii spun că este unul și mai violent. Mai exact, este vorba de vipera cu corn, cunoscută și sub denumirile de năpârcă cu cioc, năpârcă cu corn, năpârcă cu nas întors și viperă cu nas.
Acest șarpe veninos poate fi observat în sud-vestul și sud-estul țării noastre. Experții transmit că este o specie din genul Vipera, familia Viperidae. A fost descrisă pentru prima oară de botanisul și zoologul suedez Carolus Linnaeus, în anul 1758.
„Este considerată cea mai periculoasă specie de vipere din România, în special din cauza cantității mari de venin pe care o poate injecta atunci când atacă”, au declarat reprezentanții Romsilva despre vipera cu corn, relatează informatia-zilei.ro.
Experții îi îndeamnă pe oameni să fie extrem de atenți atunci când urcă pe munte. Șarpele veninos atacă doar dacă este provocat, de aceea turiștii sunt îndemnați să nu prindă animalul și să aibă grijă unde se odihnesc pe iarbă.
În majoritatea cazurilor vipera cu corn se ferește de om, dar cu toate acestea trebuie să vă asigurați că luați măsuri de precauție pentru a evita întâlnirile periculoase. Dacă întâlniți o viperă, nu încercați să o prindeți sau să o provocați, faceți pași în spate și lăsați-i cale liberă pentru a se retrage.
Vipera cu corn este considerat cel mai periculos animal din România, după urs și lup. Șarpele veninos poate atinge dimensiuni de aproximativ 90-95 de centimetri, iar pe teritoriul țării noastre poate fi întâlnită și în dimensiuni medii, de 60-70 de centimetri.
Culorile sale variază de la maroniu și cenușiu la masculi, până la roșcat și cărămiziu la femele. Cele două sexe au un zig-zag distinct de culoare neagră sau maro pe spate, aspect care le face să fie relativ ușor de identificat.
Valea Cernei, Valea Nerei și Cazanele Dunării sunt zonele unde acest șarpe este întâlnit cel mai des, dar nu este exclus să fie observat și în alte regiuni. Preferă zonele însorite, stâncile, grohotișurile și marginile pădurilor de foioase.
Se camuflează perfect și poate fi confundat extrem de ușor cu pietre sau frunze. Vipera cu corn este rapidă în atac, dar se deplasează greoi și încet. Acest șarpe veninos hibernează din toamnă până în primăvară.