Animalul din România pe care algerienii și-l doresc în număr foarte mare. Aceștia cumpără, pentru prima oară, de la noi datorită gustului deosebit. Și alte țări îl vor.
În ultimii ani, multe zone s-au confruntat cu secetă accentuată. Acest lucru a favorizat exportul de ovine din România către aceste zone.
Mai multe țări care au tradiție în creșterea ovinelor nu au mai avut cu ce să le hrănească din cauza secetei. Din acest motiv, au fost nevoite să exporte marfă din România.
Prețul pentru kilogram “în viu” a fost majorat chiar și cu 40%, acesta fiind un ajutor la care fermierii români nu s-ar fi așteptat.
În ultimul an, țara noastră a deschis trei noi piețe pentru exportul de ovine. Este vorba despre Maroc, Algeria și Turcia. Sunt pregătite 4 milioane de capete ce vor porni spre Orient și Nordul Africii.
Iordania, Israel, Arabia Saudită, Liban, Libia, Kuweit, Maroc, Turcia și Algeria sunt principalele piețe pentru export, conform ANSVSA.
“Concurența noastră, vorbim de Noua Zeelandă, Australia, Spania – au scăzut efectivele din cauza secetei. Și clienții noștri din Maroc, Algeria, Tunisia nu au importat niciodată animale în viu.
Își asigurau necesarul din producția proprie. În urma secetei prelungite de 7-8 ani, au fost nevoiți să își sacrifice animalele matcă”, a declarat Dumitru Andreșoi, exportator de oi, potrivit Știrile Pro TV.
Majorarea prețului a venit odată cu creșterea cererii pe piața internațională. Anul trecut, pentru kilogramul în viu, românii primeau 16 lei. Acum, prețul este de 22 de lei.
Pentru prima dată, România face export de ovine în Algeria. Acest pas este unul foarte important mai ales pentru crescătorii de ovine români.
“Anul acesta am deschis Algeria, pentru prima data în istoria României și a Algeriei. S-a dus marfă din România.
Exportul de carne de ovine este vital pentru crescatoruii de ovine din România, e sursa principală de venit. Dacă prețurile sunt competitive, avem un viitor”, a mai spus Dumitru Andreșoi.
Mai mult, după o pauză de 5 ani, România reia exporturile și spre Turcia. Această țară are nevoie de un milion de capete anual.
Turcia are, însă, o condiție, și anume să primească numai animale care sunt născute și crescute în cele 12 județe unde nu sutn focare de scrapie, o boală fatală în cazul oilor.
Exportul către Turcia se face din județele Maramureș, Covasna, Harghita, Olt, Gorj, Dolj, Mehedinți, Brașov, Prahova, Călărași, Tulcea, transmite ANSVSA.
Finalul lunii mai și începutul lui iunie reprezintă perioada de vârf a exportului de oi. Țările musulmane se pregătesc atunci de Sărbătoarea Sacrificiului, care impune tranșarea oilor în gospodărie.
Autoritățile române vor să schimbe, însă, lucrurile. “Pe viitor, dorim ca animalele să plece din România sub formă de carcase, produse și subproduse. Invităm acei măcelari să vină să-și facă ritualul la abatoarele noastre”, a anunțat Alexandru Nicoale Bociu, președinte ANSVSA.
În prezent, în România există aproximativ 10 milioane de capete de oi. Dintre acestea, aproape jumătate ar putea să fie trimise la export.