Animalul din România pentru care Comisia Europeană vrea să dea liber la vânătoare. Experții nici nu vor să audă pentru că există riscul să se apropie de așezările umane. Datele arată că pe teritoriul nostru supraviețuiesc aproximativ 3.000 de exemplare.
Viețuitoarea din pădurile românești pe care Comisia Europeană vrea să o ucidă vânătorii. Specialiștii nu sunt de acord cu schimbările care se discută la ora actuală despre nivelul de protecție a acestui animal sălbatic.
Organizațiile de mediu spun că lupii nu ar trebui să fie luați în vizor de autorități pentru că sunt protejați de lege. Modificarea de la statutul de „strict protejat” la „protejat” pentru a da frâu liber vânătorii ar putea afecta oamenii.
„Practic, permite împușcarea, pe românește, a lupilor fără restricții semnificative. Vânătoarea va face mult mai mult rău, pentru că lupul este un animal care trăiește în haită.
În momentul în care intervenim și omorâm 1, 2, 3 exemplare din acea haită, puterea haitei va fi mult mai limitată, astfel încât se vor apropia de așezările umane, acolo unde vor găsi hrană”, a declarat Silviu Chiriac, manager proiect WolfLife, pentru stirileprotv.ro.
În situația în care schimbarea are loc, lupii vor putea fi uciși foarte ușor. În momentul de față, omorârea lor nu este permisă. În România trăiesc 2.800 de exemplare, fiind vorba de a doua dintre cele mai numeroase populații din Europa, după Italia. Urmează Spania, Polonia și Germania.
Lupul este o specie strict protejată în România de către Directiva Habitate. Aceasta l-a include pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement, așa cum se dorește acum de Comisia Europeană.
Animalul poate fi ucis doar în baza ordinelor de derogare emise de Ministerul Mediului, numai în situația în care atacă sau constituie un pericol iminent pentru animalele de la fermă sau stână. Fermierii se plâng că oile și caprele sunt atacate în timpul nopții.
Datele unui studiu realizat de Ministerul Mediului arată că lupul s-a înmulțit în ultimii ani, grupurile de activiști de mediu fiind de părere că animalul ar trebui consolidat. Așadar, grupările îndeamnă Uniunea Europeană să nu reducă protecția acestei viețuitoare.
În altă ordine de idei, specia este amenințată de invadarea habitatului, de defrișările și lucrările de infrastructură care fragmentează pădurile. De asemenea, lupul riscă să piară din cauza braconajului și de prezența câinilor maidanezi din habitatele naturale.