Iordanienii cu cumpărat animalul foarte dorit pentru export, iar vapoarele deja au părăsit România. Aceștia își doresc marfă de calitate și vor să cumpere direct de la crescători.
Au apărut vești bune pentru crescătorii de ovine. Problema pestei micilor rumegătoare (PMR) a fost rezolvată, iar exporturile au fost reluate. Cu toate acestea, prețurile pe care le primesc ciobanii nu sunt la fel ca cele încasate înainte de apariția bolii la noi în țară.
Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovi, că exporturile de ovine au fost reluate oficial. Crescătorii speră, însă, că prețurile vor reveni la cele inițiale.
Un șef al ANSVSA a precizat că exporturile nu vor mai fi condiționale de acord sau de teste PCR prealabile. Primele vapoare au plecat către țările arabe de curând.
Au fost reluate inclusiv exporturile către Iordania. În plus, au fost efectuate deplasări în țările care cumpără ovine din România.
“Datorită eforturilor care au fost făcute de la ANSVSA, Ministerul Agriculturii și noi asociațiile profesionale, iată că am depășit perioada aceasta în care exportul era blocat și începând de mâine noi putem relua exportul.
Trebuie să precizez că exportul nu a fost blocat în toată această perioadă, însă partenerii noștri care doreau carne de ovine nu achiziționau, exista o rezervă.
A fost nevoie de eforturi, au fost făcute deplasări în Iordania, Arabia Saudită, Maroc tocmai în ideea de a convinge partenerii noștri că acest focar va dispărea și nu va fi nicio problemă în a putea continua relațiile de parteneriat. (…)
Din informațiile mele deja cinci vapoare sunt plecate către aceste state, Iordania, de exemplu”, a spus Ionică Nechifor în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1.
De altfel, și un oficial al ANSVSA, Cristian Mortasivu, director general, le-a transmis crescătorilor că exporturile au fost reluate. Mesajul său a fost distribuit și pe grupurile de ciobani.
Acesta a precizat că singurul focar nestins se află în județul Timiș. În Tulcea, Constanța și Ilfov, focarele au fost stinse și nu mai există restricții.
În afară de zona Timiș – Caraș Severin, unde au mai rămas restricțiile, mișcarea ovinelor pe teritoriul României a revenit la normal.
“Tot începând de azi (n.r. 6 noiembrie 2024), exportul către statele UE nu va mai fi condiționat de acord sau teste PCR prealabile.
Pe plan internațional, exportul catre Iordania a reintrat în normal (s-au trimis deja câteva vapoare), iar ‘detaliile’ cu Maroc și Arabia Saudită sunt aproape finalizate”, a mai precizat oficialul ANSVSA.
Potrivit lui Ionică Nechifor, prețul cu care fermierii vând acum oile la export este de 17 lei pe kilogram. Înainte de pestă, kilogramul era 20 – 21 de lei. Din fericire, animalele au fost bine întreținute, iar crescătorii speră ca prețul să revină la cel inițial.
“Ce ne bucură pe noi este faptul că ei dacă cer animale cu o greutate medie de 45 kg, o avem în țară, fiindcă fermierii noștri au reușit și și-au întreținut animalele așa cum au putut.
Prin urmare, sperăm că în perioada următoare prețul va ajunge la cel inițial și anume 20-21 de lei pe kilogram”, a mai precizat Ionică Nechifor.