Marocanii au venit în România pentru a cumpăra, direct de la fermieri, animalul foarte dorit pentru export. Vizita este una foarte importantă, deoarece reprezintă reluarea exporturilor către Maroc.
În urmă cu aproximativ trei săptămâni, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a efectuat o vizită în Maroc.
Joi, 7 noiembrie, reprezentanții Marocului au venit la noi în țară pentru avansarea procesului de reluare a exportului de ovine.
Delegația din Maroc este condusă de omologul serviciilor veterinare din regat. Aceasta include Ambasadorul Regatului Maroc în România, Excelența sa, Hassan Abouyoub, precum și Directorul pentru Protecția Patrimoniului Animal și al Plantelor din Casablanca, Dr. El Abrak Abderrahman.
Printre cei care au venit în vizită în România se află și un operator economic important din Regatul Maroc. Acesta și-a manifestat interesul pentru un prim import de ovine de la noi din țară, după cum a transmis ANSVSA într-un comunicat.
În timpul acestei vizite, delegația marocană va efectua o deplasare în județul Constanța. Acolo, aceasta urmează să viziteze două centre de colectare ovine astfel încât să observe condițiile de bunăstare ale animalelor, dar și măsurile de biosecuritate pe care crescătorii le-au implementat.
Operatorul economic din Maroc urmează să inspecteze marfa destinată exportului. Animalele ce urmează să fie îmbarcate pe vapor vor fi verificate.
Acesta va asista și la procedurile logistice specifice și se va ocupa cu semnarea documentelor oficiale pentru a demara exportul.
Vizita delegației din Maroc este parte dintr-un proces continuu de deschidere a piețelor externe. În plus, se reiau și exporturile de ovine, care au fost suspendate, inițial, din cauza Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM).
Colaborarea reprezintă o oportunitate pentru țara noastră să-și reintroducă produsele românești pe piața din Maroc. În același timp, această colaborare poate consolida legăturile comerciale bilaterale.
Poziția exportatorilor români pe piața internațională ar putea fi consolidată, dar și calitatea superioară a produselor românești va fi validată.
Reprezentanții au mai transmis, de asemenea, că România face tot posibilul să protejeze sănătatea animalelor, dar și de a promova comerțul internațional.
“Prin demersurile sale, ANSVSA deschide noi oportunități pentru producătorii români, sprijinind extinderea exporturilor către Regatul Maroc. Aceasta le permite fermierilor să își valorifice produsele de calitate superioară pe această piață”, a transmis Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.