Animalul fabulos care trăiește pe teritoriul României este pe cale de dispariție. Puține exemplare au mai rămas în lume și se pare că o parte dintre ele se regăsesc chiar în țara noastră.
România are o faună destul de bogată. Avem o mulțime de animale superbe, unele ceva mai periculoase, dar rare. Exemplu este chiar animalul fabulos care trăiește pe teritoriul României și care e pe cale de dispariție.
Este vorba despre râs. Cu siguranță știi și tu cum arată un astfel de animal. Pe cât de drăgălaș e la prima vedere, pe atât de periculos poate să devină. Ce nu știu multe persoane însă este că specia a devenit una destul de rară.
De altfel a fost creat și un proiect menit să salveze populația de râs din regiunea munţilor Dinari şi sud-estul Alpilor de la dispariţie, intitulat LIFE Lynx. Astfel, animalul a ajuns să fie relocat în pădurile din țările importante ale Europei.
Teodora Sin, cercetător în cadrul ACDB, le-a dezvăluit celor de la Agerpres că, potrivit estimărilor din 2015 și până în prezent, în România se presupune că ar fi peste 50% din populația totală de râs din Europa.
Chiar în urmă cu aproape de 10 ani, se estima că avem în jur de 1.200 – 1.500 de exemplare. Chiar și așa, râsul rămâne totuși o specie destul de dificil de monitorizat, spune cercetătorul.
Aceeași sursă precizează că din 2015 și până în prezent din România au fost capturați și relocați nouă râși. De altfel aceștia s-au adaptat destul de ușor în noile locații, găsind și hrană rapid.
Animalul fabulos care trăiește pe teritoriul României are o speranță la viață de până la 12-14 ani în captivitate și chiar și 20 de ani. Pe de altă parte, lipsa hranei, dar și factorul uman sunt cele care au contribuit la extincția acestei populații din vestul Europei.
“Au fost identificaţi trei factori principali pentru extincţia populaţiilor mari de carnivore din vestul Europei, respectiv reducerea habitatului prin fragmentare, reducerea bazei de hrană, precum şi campaniile de exterminare a speciilor, pentru că sunt văzuţi cumva de către unii ca dăunători.
Au existat astfel de campanii, spre exemplu la lupi. În momentul în care un râs sau un lup vânează un căprior, vânătorii percep acest lucru ca pe pierderea unui trofeu. Iar râsul este şi o specie extrem de dependentă de condiţii favorabile de habitat, are o rată de reproducere scăzută, între unul şi trei pui pe an, iar rata de supravieţuire poate fi influenţată mult şi de prezenţa autostrăzilor, de trafic, de factorul uman”, a spus Teodora Sin.
Chiar și așa, puțini oameni țin cont de importanța pe care o are animalul fabulos care trăiește pe teritoriul României, în special pentru ecosistem. Amintim că recent un râs a putut fi observat în libertate.
În Parcul Național Apuseni, camerele de luat vederi au surprins imagini unice iarna. Un râs mergea prin zăpadă căutând hrană. Iar având în vedere faptul că vorbim despre un animal rar, video-ul a fost unul extrem de important pentru specialiști.