Life

Animalul fără ochi și urechi care îi sperie pe mulți cu înfățișarea sa. Puțini îi știu, însă, importanța

Un animal fără ochi și fără urechi îi poate speria pe mulți. Totuși, acesta este cu mult mai important decât ne-am fi așteptat vreodată.
06.03.2023 | 14:57
Animalul fara ochi si urechi care ii sperie pe multi cu infatisarea sa Putini ii stiu insa importanta
Animalul fără ochi și urechi care a trezit interesul cercetătorilor. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un animal fără ochi și fără urechi a reușit să trezească interesul cercetătorilor. Este vorba despre cârtița aurie Van Zyl, care de altfel este și pe cale de dispariție. Aceasta nu are nici ochi, iar urechile nu sunt vizibile, lucru care face ca aceasta să fie un animal extrem de rar. De ce se află pe cale de dispariție?

Unde se găsește cârtița aurie Van Zyl

Cârtița aurie Van Zyl se găsește doar în două zone de le glob, sau cel puțin doar în acestea a fost localizată. Este vorba despre două zone aflate în deșertul Karoo Succulent, care se întinde între Namibia și Africa de Sud. Trebuie menționat faptul că în acest teritoriu se regăsesc nenumărate animale.

ADVERTISEMENT

Tocmai din acest motiv, deșertul Karoo Succulen este recunoscut ca având o biodiversitatea nemaiîntâlnită până acum într-o zonă aridă, arată UNESCO. Un alt lucru puțin știu despre această zonă este că aici se găsesc și nenumărate plante, printre care aloe vera, dar și cactusul.

Aceste plante sunt capabile să stocheze apa în tulpini și frunze, astfel că reușesc să supraviețuiască temperaturilor scăzute. Toate aceste plante reprezintă hrana multor animale, dar și insecte din deșert, arată CNN. Și totuși ce ar fi bine să știm despre cârtița aurie Van Zyl?

ADVERTISEMENT

Nenumărați cercetători și-au concertat atenția pe ele, astfel încât să afle locul exact în care acestea trăiesc, având în vedere faptul că sunt niște animale neobișnuite. Partea proastă pentru cercetători este că aceste cârtițe au instinctul să simtă o persoană venind din depărtate și se îngroapă adânc în nisip.

De ce nu le pot salva cercetătorii

De asemenea și dacă nu fac acest lucru, cârtițele se mișcă atât de repede încât este dificil pentru o persoană să le prindă. Totuși, acestea nu sunt capabile să alerge pe distanțe prea mari, așa că pot fi urmărite cu ajutorul dronelor, a expirat un cercetător.

ADVERTISEMENT

”Chiar dacă pășești ușor, te pot simți venind de la o distanță mare și atunci se îngroapă adânc. Se mișcă prea repede pentru a le putea prinde, însă nu parcurg distanțe lungi”, a explicat Ian Little, cercetător la Universitatea Cape Town, potrivit CNN.

Ce se mai știe despre cârtițele aurii Van Zyl? Pe lângă faptul că nu au urechi și ochi, acestea secretă un ulei violet destul de interesant, însă până când oamenii de știință reușesc să afle mai multe despre ele, cel mai probabil va mai dura, având în vedere rapiditatea, dar și modul în care acestea reușesc să se ascundă sub nisip al adâncimi mari.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește aspectul lor fizic, masculul este mai mare decât femela, iar corpul lor este mic și îndesat, în timp ce blana este mătăsoasă. Culoarea este deseori gri închisă, însă în unele cazuri poate fi vorba și despre un maroniu ori despre un galben închis. În general, cârtițele aurii au o lungime de 7 sau 9 centimetri, iar greutatea lor nu depășește câteva zeci de grame.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis...
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis Drăguş! Cât de frumoasă este Liliana Şumudică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși