Life

Animalul feroce care a băgat în sperieți un sat întreg din Dolj. “A atacat sălbatic, în curtea omului”

Şacalii ucid oile şi terorizează oamenii. Zeci de animale au fost sfâşiate într-o singură noapte într-o comună din judeţul Dolj.
04.03.2023 | 17:12
Animalul feroce care a bagat in sperieti un sat intreg din Dolj A atacat salbatic in curtea omului
Şacalii au ucis peste 20 de oi într-o comună doljeană
ADVERTISEMENT

Haitele de şacali s-au înmulţit tot mai mult în sudul ţării şi au început să facă ravagii în gospădăriile oamenilor. Nu mai departe de noaptea de joi spre vineri o întreagă turmă de oi a fost decimată în Dolj, zeci de animale domestice fiind sfâşiate de sălbăticiuni.

Oamenilor le e teamă să mai iasă noaptea

Un fermier din comuna Călăraşi, județul Dolj, și-a pierdut două treimi din turma de oi, adică peste 20 de animale, din cauza șacalilor care i-au atacat gospodăria. Animalele sălbatice nu mai au ce mânca în această perioadă a anului şi intră în curțile oamenilor, unde fac ravagii.

ADVERTISEMENT

“Șacalii și-au părăsit habitatul obișnuit și au atacat sălbatic în sat, în curtea omului. De vină, ca de obicei, toată lumea. Deci, fără terenuri cultivate în totalitate, cu pârloage peste tot și cu gunoaie alimentare în jurul satului, Șacalii sunt și vor fi invitații noștri. Nu numai că vor ataca oriunde, dar pot să ne aducă și ceea ce ai adus porcii mistreți, adică boli”, a scris primarul comunei, pe Facebook.

“Erau oile toate doborâte jos, mieii morți. Urlete, țipete ca de copii mici. Ne-au distrus șacalii. De acu încolo cred că nu mai ies afară. Că noi avem toaleta în curte, ieșim noaptea afară. Ne temem”, povesteşte soţia fermierului ale cărui oi au fost ucise.

ADVERTISEMENT

De altfel, securitatea oamenilor este şi unul dintre aspectele care îl îngrijorează pe primarul comunei Călăraşi, Sorin Sandu. “Am luat și vânători, am luat poliţişti locali, să ne asigurăm că îndepărtăm haita respectivă.

În ceea ce privește atacarea oamenilor, și poate fi foarte posibil, având în vedere că în zonă urmează să se înființeze fermele de pepeni verzi, cartofi, iar acelea sunt păzite de oameni”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

Situaţia din Dolj a ajuns şi la urechile ministrului Petre Daea, care este pentru luarea unor măsuri imediate şi radicale. “Măsurile trebuie luate și aici nu mai trebuie să mai stăm, să mai măsurăm, să mai numărăm șacalii. Aici trebuie să reducem efectivul de șacali, pentru că a crescut atât de mare și iată că au intrat în gospodărie”, a spus ministrul Agriculturii.

În ultimii ani, șacalii au atacat tot mai frecvent animale domestice: în Deltă, în Munții Macinului, dar și pe Valea Mureșului, în județul Arad. La începutul acestui an, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) o solicitare pentru acordul necesar demarării procedurii de extracţie a cel puţin 300 de şacali din rezervaţie.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, din cei 300 de şacali programaţi a fi extraşi din rezervaţie, au putut fi capturate doar 157 de exemplare. Extracţia şacalilor din Rezervaţie a fost cerută de mai multe ori de populaţia din localităţile izolate de ape, care au reclamat şi ei numeroase pagube cauzate de şacali.

În momentul de faţă autoritățile locale doljene fac demersuri pentru ca fermierul rămas fără două treimi din oi să poată fi despăgubit. În ţara noastră, cei mai mulți șacali aurii sunt în Delta Dunării şi în Călăraşi, spun reprezentanţii AJVPS, care estimează numărul lor la câteva mii de exemplare.

 

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink