Life

Animalul feroce care a băgat în sperieți un sat întreg din Dolj. “A atacat sălbatic, în curtea omului”

Şacalii ucid oile şi terorizează oamenii. Zeci de animale au fost sfâşiate într-o singură noapte într-o comună din judeţul Dolj.
04.03.2023 | 17:12
Animalul feroce care a bagat in sperieti un sat intreg din Dolj A atacat salbatic in curtea omului
Şacalii au ucis peste 20 de oi într-o comună doljeană
ADVERTISEMENT

Haitele de şacali s-au înmulţit tot mai mult în sudul ţării şi au început să facă ravagii în gospădăriile oamenilor. Nu mai departe de noaptea de joi spre vineri o întreagă turmă de oi a fost decimată în Dolj, zeci de animale domestice fiind sfâşiate de sălbăticiuni.

Oamenilor le e teamă să mai iasă noaptea

Un fermier din comuna Călăraşi, județul Dolj, și-a pierdut două treimi din turma de oi, adică peste 20 de animale, din cauza șacalilor care i-au atacat gospodăria. Animalele sălbatice nu mai au ce mânca în această perioadă a anului şi intră în curțile oamenilor, unde fac ravagii.

ADVERTISEMENT

“Șacalii și-au părăsit habitatul obișnuit și au atacat sălbatic în sat, în curtea omului. De vină, ca de obicei, toată lumea. Deci, fără terenuri cultivate în totalitate, cu pârloage peste tot și cu gunoaie alimentare în jurul satului, Șacalii sunt și vor fi invitații noștri. Nu numai că vor ataca oriunde, dar pot să ne aducă și ceea ce ai adus porcii mistreți, adică boli”, a scris primarul comunei, pe Facebook.

“Erau oile toate doborâte jos, mieii morți. Urlete, țipete ca de copii mici. Ne-au distrus șacalii. De acu încolo cred că nu mai ies afară. Că noi avem toaleta în curte, ieșim noaptea afară. Ne temem”, povesteşte soţia fermierului ale cărui oi au fost ucise.

ADVERTISEMENT

De altfel, securitatea oamenilor este şi unul dintre aspectele care îl îngrijorează pe primarul comunei Călăraşi, Sorin Sandu. “Am luat și vânători, am luat poliţişti locali, să ne asigurăm că îndepărtăm haita respectivă.

În ceea ce privește atacarea oamenilor, și poate fi foarte posibil, având în vedere că în zonă urmează să se înființeze fermele de pepeni verzi, cartofi, iar acelea sunt păzite de oameni”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

Situaţia din Dolj a ajuns şi la urechile ministrului Petre Daea, care este pentru luarea unor măsuri imediate şi radicale. “Măsurile trebuie luate și aici nu mai trebuie să mai stăm, să mai măsurăm, să mai numărăm șacalii. Aici trebuie să reducem efectivul de șacali, pentru că a crescut atât de mare și iată că au intrat în gospodărie”, a spus ministrul Agriculturii.

În ultimii ani, șacalii au atacat tot mai frecvent animale domestice: în Deltă, în Munții Macinului, dar și pe Valea Mureșului, în județul Arad. La începutul acestui an, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) o solicitare pentru acordul necesar demarării procedurii de extracţie a cel puţin 300 de şacali din rezervaţie.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, din cei 300 de şacali programaţi a fi extraşi din rezervaţie, au putut fi capturate doar 157 de exemplare. Extracţia şacalilor din Rezervaţie a fost cerută de mai multe ori de populaţia din localităţile izolate de ape, care au reclamat şi ei numeroase pagube cauzate de şacali.

În momentul de faţă autoritățile locale doljene fac demersuri pentru ca fermierul rămas fără două treimi din oi să poată fi despăgubit. În ţara noastră, cei mai mulți șacali aurii sunt în Delta Dunării şi în Călăraşi, spun reprezentanţii AJVPS, care estimează numărul lor la câteva mii de exemplare.

 

ADVERTISEMENT