Un cal care seamănă foarte mult cu un ponei îi ajută pe cei din Yakutia să-și ducă traiul de zi cu zi. Calul Yakut poate rezista chiar și la temperaturi de -70 de grade Celsius și ajunge să cântărească chiar 228 de kilograme.
O legendă locală spune că atunci când zeul creației a zburat în jurul lumii pentru a răspândi bogății, a renunțat la tot atunci când a ajuns în Siberia, pentru că i-au înghețat mâinile. Aceasta ar fi explicația pentru care Yakutia este plină de diamante prețioase.
Iar adevărul este că temperaturile din zonă sunt foarte scăzute, de până la -70 ° C iar capitala sa, Yakutsk, este cel mai rece oraș din lume. În ciuda acestei temperaturi, aici trăiesc atât oameni, cât și animale, în special caii Yakut.
Aceste animale sunt folosite pentru transport, mâncare, iar din pielea lor se confecționează articole vestimentare. Acești cai se asemănă mult cu poneii, având aproximativ 150 de centimetri. Părul lor ajunge la aproximativ 10 centimetri lungime, având o coadă groasă și o coamă lungă, ce îi acoperă gâtul și spatele.
Calul Yakut se hrănește cu vegetația găsită sub zăpadă și la vârsta de șase luni cântăresc deja 105 kilograme. De asemenea, la 30 de luni, ajung să aibă 165 de kilograme și caii adulți au greutatea de 228 de kilograme.
Astfel, pentru locuitorii din Yakutia, creșterea cailor este principala de sursă de venit. Oamenii locuiesc în case mici, de lemn, neîncălzite. Hrana principală este peștele, carnea de vită, carnea de cal și produsele lactate.
Calul Yakut a fost adus în zonă în secolul XIII și reușesc să supraviețuiască chiar și temperaturilor extreme. La prima vedere, animalele par foarte simpatice, dar sunt extrem de rezistente, fiind de mare ajutor.
De asemenea, aceste animale au adoptat o caracteristică care amintește de… veverițe. Un studiu arată că au dobândit capacitatea de a-și încetini metabolismul și de a-și reduce căldura corpului, intrând într-o stare asemănătoare cu „hibernarea în picioare”, într-un timp aparent record.
De altfel, calul Yakut s-a adaptat într-un clip complet neașteptat de rapid și reprezintă unul dintre cele mai rapide cazuri de adaptare la temperaturile extreme din Arctica, arată un studiu citat de popularmechanics.com.