Animalul mic care reprezintă un dăunător de temut al agriculturii. Pare inofensiv și chiar simpatic, dar proprietarii culturilor sunt disperați din cauza lui. Afectează atât pomii fructiferi, cât și vița de vie.
Graurul reprezintă una dintre cele mai cunoscute și „vechi” păsări de pe Pământ, dar în ultimii ani, s-au înmulțit considerabil și produc pagube uriașe pentru cultură, pe lângă ciuperci, insecte și buruieni.
Însă, un singur stol de grauri poate face ravagii într-o întreagă cultură de struguri. În țara noastră, pierderile medii anuale ajung la aproximativ 30%. Dintre acestea, 10% sunt cauzate de boli și 8% din cauza insectelor.
Dar la via nobilă, dacă nu sunt folosite tratamentele potrivite, se poate ajunge la pierderi de până la 80%. Graurul este atras, în primul rând, de cireșele care se coc mai și iunie, pe care le atacă cu lăcomie.
Când sezonul acestora se termină, atacă fructele de soc și corcodușele roșii. Iar un graur nu vine niciodată singur, iar un stol poate ajunge până mii de exemplare, astfel că pot distruge cu siguranță o podgorie.
Pentru a scăpa de animalul mic care distruge culturile e nevoie de mai multe metode speciale, folosite în același timp, pe o perioadă îndelungată. Agricultorii trebuie să-și ia măsuri de protecție înainte ca fructele să se coacă, dar și după.
Când vine vorba despre cele mai eficiente metode, utilizarea echipamentelor care generează sunete puternice ca și intensitate, minim 100 dB intensitatea sunetului, sunt recomandate. Aceste tunuri produc explozii controlate, precise și au arii de acționare diferite.
Utilă mai este și aparatura care emite sunete de primejdie, sunete de atac ale pasărilor de pradă, dar și zgomote stresante pentru grauri. Păsările au impresia că sunt în pericol, astfel că se îndepărtează.
Însă, se pot folosi și sperietorile clasice, folia de staniol, benzile pentru speriat păsările sau chiar și zmeiele care reproduc șoimi sau bufniță, prădători naturali de care graurul se teme, notează sperietori.ro.