Care este animalul favorit al Moșului? Acesta îl ajută să-și transporte sania cu daruri pentru copii și, la doar o zi după naștere, poate merge și este mai rapid decât un om. Habitatul său natural este pădurea, iar copiii sunt fascinați de el de fiecare dată când îl văd.
Animalul pe care Moș Crăciun îl adoră este descris în povești ca fiind unul cu puteri supranaturale: zboară, trage sania cu daruri aproape de cer, are nasul roșu și poate vorbi. În realitate, însă, lucrurile stau diferit. Nu poate zbura și nici nu are nasul roșu, dar poate fugi mai rapid și decât o mașină.
Renul este o specie răspândită în Europa, America de Nord sau nordul Asiei. Nu ai cum să nu-l recunoști, deoarece au coarnele foarte mari, subțiri și lungi. Ale unui mascul, de exemplu, pot atinge până la 130 de centimetri, iar ale femelelor până la 50.
Coarnele renilor nu doar că sunt mari, dar și cântăresc mult. Pot avea o greutate până la 15 kilograme. De altfel, mulți dintre noi facem confuzii. Adesea ni se întâmplă să confundăm cerbul lopătar cu renul, dar trebuie să știți că acesta are coarnele mai late și mai alungite spre spate.
Renii pot face cu ușurință față temperaturilor scăzute, iarna, datorită straturilor de blană cu care sunt acoperiți. Primul strat de blană este lânos și lipit de piele. Al doilea strat este deasupra, este mai lung și protejează foarte bine contra valorilor termice friguroase.
În România sunt câteva ferme unde se cresc reni. Întreținerea lor este ușoară, dar costul pentru îngrijirea lor, anuală, pornește de la 3.000 de lei. În anumite regiuni, renii se oferă Moșului pentru închiriat, prețul ponind de la 500 de euro pe oră.
Renii sunt animale ierbivore. Se hrănesc cu iarbă, frunze de prin copaci, cu licheni, mușchi sau nutreț. În ferme, fermierii le mai dau renilor și ovăz, orz sau porumb. Atenție, pentru a avea un ren, nu-l poți lua oricum din pădure, ci trebuie să comunici cu organele abilitate.
“Sunt animale uşor de întreţinut, dar cărora le trebuie un spaţiu generos. Nu pot sta în boxe mici. Sunt animale sensibile la căldură, dar care adoră frigul, zăpada, anotimpul de acum. Lor le place să caute hrana în zăpadă, licheni, iarbă crudă, muşchi.
Pe perioada iernii li se administrează un surplus de nutreţ concentrat şi cereale: ovăz, orz şi porumb”, spune Paraschieva Înjunghiatu, șef de birou al Grădinii Zoologice Ploiești, potrivit Adevărul.