Animalul pe care românii îl cresc în fiecare an, dar, din păcate, nu se bucură de el. Carnea lui ajunge peste hotare, iar de beneficiile sale se bucură străinii.
Românii cresc cu drag în fiecare an un animal a cărui carne este plină de beneficii. Potrivit specialiștilor, aceasta nu are colesterol, ceea ce înseamnă că este mai bună decât carnea de pui sau de vită.
Capra, căci despre ea este vorba, este un animal a cărui carne ajunge mereu către export. Potrivit datelor Eurostat, în anul 2023, numărul total de caprine a scăzut cu 0.1%. La finalul anului 2023, în România erau 11.721 de ovine și caprine. Astfel, România a ocupat locul 2 la nivelul Uniunii Europene, după Spania.
Fiind un animal a cărui carne merge către export, nu este de mirare că din ce în ce mai mulți fermierii vor să crească capre. Pentru a deschide o fermă de capre ca la carte, trebuie să se respecte anumiți pași.
Ferma de capre poate deveni o afacere profitabilă pentru cel care o deține. Pentru ca animalele să dea randament, hrana corespunzătoare și de calitate este esențială. Dacă animalele sunt crescute pentru carne sau lapte, hrana trebuie să fie echilibrată și să nu lipsească verdeața.
Foarte important este și adăpostul, locul unde caprele vor fi protejate atât împotriva condițiilor meteo, cât și împotriva animalelor de pradă. Cei care vor să își facă fermă de capre, trebuie neapărat să dispună de echipamentul necesar. Acesta presupune utilaje de întreținere a hambarului și nu numai.
Ferma de capre va deveni profitabilă dacă animalele sunt îngrijite așa cum trebuie. Nu doar hrana este importantă, ci și mediul în care cresc, odihna și vaccinarea lor la timp.
În prezent, fermierii români fac bani frumoși din afacerea cu capre. Aceste animale sunt profitabile, mai ales dacă sunt crescute și îngrijite corespunzător.
De exemplu, în cazul unei ferme care numără 70 de capete de capre, banii rezultați nu sunt deloc de neglijat. Brânza este primul produs care aduce bani fermierilor.
Astfel, pentru o fermă cu 70 de capre, rezultă minim 105.000 lei încasări pe ani doar din comercializarea brânzei. Apoi, comercializarea iezilor de la cele 70 de capre poate aduce minim 19.440 de lei pe an.
În anul 2024, potrivit datelor oficiale, numărul sacrificărilor de oi și capre a crescut, ceea ce înseamnă că și efectivul este mai mare. Anul trecut, sacrificările din luna martie au fost de trei ori mai mari decât cele din luna februarie a aceluiași an.
Potrivit datelor INS, în martie 2024, 364.000 de oi și de capre au fost sacrificate în România. Numărul a fost triplul față de luna precedentă, februarie, când au fost sacrificate doar 110.000 de capete.
Carnea de capră are o mulțime de beneficii pentru organism și este considerată mult mai bună decât carnea de pui sau de vită. Consumată cu regularitate, carnea de capră poate preveni cancerul. Datorită conținutul de acid linoleic conjugat, a vitaminei B și a seleniului, carnea de capră previne dezvoltarea celulelor canceroase.
Carnea de capră este o sursă importantă de fier, ceea ce înseamnă că este ideală pentru persoanele care au anemie. De asemenea, fiind o sursă bogată de potasiu, această carne stabilizează ritmul cardiac.
Carnea de capră conține multe vitamine și minerale și este ideală pentru persoanele care se confruntă cu stres sau cu stări de depresie. Ba mai mult, aceasta susține inclusiv sănătatea mentală.
Introdusă în alimentația zilnică, carnea de capră ajută la prevenirea bolilor sistemului osos. Datorită faptului că are în componență vitamina B12 și calciu, această îmbunătățește densitatea oaselor.