Animalul pe care românii îl cresc, dar fără a se bucura, de fapt, de el. Un kilogram de carne ajunge la prețuri destul de mari pentru țara noastră, în schimb, anul trecut au fost exportate zeci de mii de tone.
Datele Institutului Național de Statistică arată că, în luna iulie, producția carne de vită din România înregistra o scădere cu aproximativ 2% față de aceeași perioadă a anului anterior și cu 3,5% față de iunie 2023- când s-au consemnat 6.867 tone de carcasă de vită.
Totodată, în iulie 2024, au fost sacrificate 40.000 de bovine, comparativ cu 42.000 în aceeași lună a anului 2023 și 41.000 în iunie 2024. Pe de altă parte, pe 1 iunie 2024, în România erau 1,835 milioane de bovine, cu 1.981 mai multe față de aceeași dată din 2023.
Dintre acestea, peste 1,203 milioane erau bovine de reproducție, cu 4.695 mai multe față de anul anterior, scrie revista-ferma.ro. Dar, vitele crescute cu drag de români nu se întorc pe mesele lor.
De fapt, mare parte din cantitatea de carne produsă ajunge la export. Iar anul trecut a fost unul bun din acest punct de vedere. România a exportat în afara Uniunii Europene 46.668 de tone de carne, la un preț de 3,23 euro pe kilogram (aproximativ 16 lei).
Cât despre profitul obținut din aceste vânzări, a fost cel mai mare din ultimii zece ani. Datele Comisiei Europene arată că exporturile de carne ale României au însumat anul trecut 154,1 milioane de euro.
Cel mai mare cumpărător a fost Israelul, unde au ajuns peste 22.000 de tone de carne de vită. Pe locul al doilea s-a aflat Serbia. Totodată, animalul crescut nu foarte ușor de români a ajuns și pe mesele locuitorilor a două state balcanice: Albania și Kosovo. Către acestea, țara noastră a livrat 5, respectiv 6,4 mii de tone de carne.
De asemenea, România a avut anul trecut parteneri economici din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Printre aceștia se numără Iordania, Libia, Liban și Arabia Saudită, către care s-au dus tone de carne.
Țara naostră a vândut cantități mai mici, sub 100 de tone, în țări precum Maroc, Irak, Egipt, Georgia, Macedonia de Nord și chiar Australia. Totuși, cei mai importanți parteneri au fost statele balcanice din apropiere, notează click.ro.
Românii sunt mari consumatori de carne, dar mai mult porc și pui. Vita, deși cu numeroase beneficii pentru sănătate, este mai scumpă și, astfel, mai puțin cumpărată. Mai exact, deși de străini este cumpărată cu 16 lei, în țara noastră, prețul pentru un kilohram mușchi de vită din producție locală se vinde cu mai bine de 150 de lei.
Specialiștii recomandă carnea de vită nu doar pentru că este gustoasă, dar și pentru este o sursă valoroasă de proteine și creatină, fiind foarte utilă în diverse diete. Acest aliment ajută la menținerea masei musculare și la îmbunătățirea performanței atletice. Pe de altă parte, fiind bogată în fier de mare calitate, împiedică apariția anemiei, notează manancbio.ro.