Animalul pe care românii îl cresc în cantități industriale ajunge în mare parte la export. Multe persoane aleg să-l savureze doar ocazional, astfel că de cele mai multe ori, doar străinii îl apreciază la adevărata sa valoare.
În România sunt crescute o mulțime de animale. Mare parte dintre ele ajung însă în alte țări, în contextul în care românii nu prea le consumă. Și se pare că noi parteneriate au fost semnate recent.
Animalul pe care românii îl cresc în cantități industriale este oaia. Iar în aceeași situație este capra, dar și bivolul. Informația a fost confirmată de către preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu.
De altfel el a fost și cel care a semnat niște documente importante. Este vorba despre certificatele sanitare veterinare necesare pentru demararea exportului de carcase de ovine, bovine şi caprine, precum şi pentru miere, lapte şi produse lactate către Regatul Maroc.
“Ieri, 16 octombrie 2024, în cadrul vizitei de lucru în Regatul Maroc, delegaţia Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condusă de preşedintele Alexandru Bociu, a realizat un pas decisiv în diversificarea exporturilor româneşti.
Aceasta a parafat certificatele sanitare veterinare necesare pentru demararea exportului de carcase de ovine, bovine şi caprine, precum şi pentru miere, lapte şi produse lactate. Această realizare este rodul negocierilor purtate de specialiştii ANSVSA încă din anul 2017 şi reprezintă un important progres în cadrul relaţiilor comerciale dintre România şi Regatul Maroc”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Animalul pe care românii îl cresc în cantități industriale, dar pe care-l mănâncă doar ocazional este însă important pentru cei din Maroc. De altfel cei de la ANSVSA spun că exportul de ovine a fost reluat în această țară.
A fost de asemenea creat și un parteneriat public privat. În acest mod, crescătorii de ovine au avut șansa să se întâlnească cu oameni de afaceri din Maroc. Iar înțelegerea dintre ei a întărit în același timp relația economică, dar și pe cea comercială dintre România și această țară. La rândul lor, fermierii români au de câștigat.
“Prin iniţiativele sale, ANSVSA creează noi oportunităţi pentru producătorii români, diversificând exporturile către Regatul Maroc. Aceasta le oferă fermierilor şansa de a valorifica produsele de calitate superioară pe această piaţă, întărind astfel statutul României ca un actor semnificativ în agricultura şi industria alimentară,” a afirmat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.