Un animal domestic și rumegător, pe care românii îl cresc în număr mare și marocanii îl caută cu disperare, este des întâlnit în gospodăriile oamenilor. Mulți vin să cumpere direct de la fermieri pentru că este vorba de un produs care merge bine la export.
Fermierii din România sunt în avantaj perioada aceasta, mai ales dacă sunt dintre cei care cresc ovine. Aceste animale sunt la mare căutare în afara granițelor, în special în Maroc. Acordul a fost semnat în urmă cu un an.
La acea vreme autoritățile au stabilit forma certificatului sanitar veterinar, motiv pentru care o delegație publică-privată a ajuns pe teritoriul țării noastre. Aceștia și-au propus să avanseze procesul de reluare a exportului de oi.
Delegația marocană este condusă de omologul serviciilor veterinare din Regatul Maroc și îl include Ambasadorul Regatului Maroc în România, Excelența sa, Hassan Abouyoub, Directorul pentru Protecția Patrimoniului Animal și al Plantelor din Casablanca, Dr. El Abrak Abderrahman.
Din componența acestei delegații mai face parte și un operator economic important din Maroc. Aceștia și-au propus să efectueze o deplasare în județul Constanța, la două centre de colectare ovine pentru a observa condițiile de bunăstare a animalelor și măsurile de biosecuritate implementate de crescători.
Așadar, operatorul economic din Maroc va inspecta marfa destinată exportului, pentru a vedea care sunt animalele care vor fi îmbarcate pe vapor. Mai mult decât atât, va asista la procedurile logistice specifice și va semna documentele oficiale pentru demararea exportului.
„Prin demersurile sale, ANSVSA deschide noi oportunități pentru producătorii români, sprijinind extinderea exporturilor către Regatul Maroc.
Aceasta le permite fermierilor să își valorifice produsele de calitate superioară pe această piață”, a declarat președintele Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, scrie agrointel.ro.
România este în momentul de față un exportator de oi extrem de important pentru Maroc, vizita actuală urmând să facă parte dintre-un proces continuu de deschidere a piețelor externe și de reluare a exporturilor de ovine.
Din păcate, exporturile au fost suspendate din cauza Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM). Ordinul a fost prelungit pe data de 7 octombrie 2024, cu încă 30 de zile de interdicții aplicate fermelor de oi și capre, ceea ce înseamnă că decizia nu mai este valabilă acum.