Life

Animalul periculos care a fost surprins în România. Oamenii din zonă sunt terorizați de fiecare dată când îl văd

Animalul periculos care a fost surprins în România, care s-a înmulțit în ultimii ani. Oamenii se tem atunci când îl văd.
28.06.2024 | 18:24
Animalul periculos care a fost surprins in Romania Oamenii din zona sunt terorizati de fiecare data cand il vad
Animalul periculos surprins în România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalul periculos care a fost surprins în România de mai multe ori. S-a înmulțit considerabil în ultimii zeci de ani, iar oamenii se tem atunci când îl văd. Și-a făcut apariția și în orașe.

Animalul periculos care a fost surprins în România. Oamenii se tem de el

În Munții Carpați din România se află cea mai mare populație de urși din Europa, în afară de Rusia. În România trăiesc în jur de 8.000 de urși, conform estimărilor făcute în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Populația urșilor din Europa era, în urmă cu două milenii, la câteva zeci de mii de exemplare. Multe animale și-ai pierdut habitatul din cauza agriculturii, vânătorii și urbanizării.

În urmă cu două milenii, populația de urs din Europa se cifra la câteva zeci de mii de exemplare, însă cu timpul animalele sălbatice au pierdut habitatul, datorită urbanizării, agriculturii și vânătorii.

ADVERTISEMENT

Pădurile întinse și foarte puțin exploatate ale Daciei erau populate de mulți urși. Unii istorici au arătat că dacii aveau un cult pentru urs, la fel ca alte triburi antice.

În primele decenii din secolul trecut, populația urșilor s-a redus la noi în țară. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, unii oameni de știință au reclamat riscul dispariției urșilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 2.000 de urși trăiau în Munții Carpați din România în anii ’60. În următoarele decenii, populația lor a crescut, în contextul în care au apărut reglementări privind protejarea lor, dar și a vânătorii.

Deși au dispărut din mai multe state din vestul Europei, urșii s-au înmulțit în România. Cu toate acestea, prezența acestor animale în apropierea așezărilor urbane a provocat mai multe controverse.

ADVERTISEMENT

De ce urșii s-au înmulțit în România

Mulți români au văzut urși în mediul urban în ultimii ani. Turiștii i-au surprins și pe șoselele de munte care traversează habitatele acestor animale.

“În zonele în care urșii și oamenii împart habitatul, conflictele apar de obicei atunci când urșii au învățat să vâneze animale.

Un alt motiv important este extinderea așezărilor umane în teritoriile urșilor și disponibilitatea deșeurilor generate de activitatea umană.

Toate aceste activități fac ca tot mai mulți oameni să se deplaseze în apropierea habitatelor urșilor, ceea ce crește semnificativ riscul de conflicte”, informează wilderness-society.org, notează Adevărul.

Nu doar apariția urșilor îi sperie pe români. Vipera cu corn este cel mai veninos șarpe și este întâlnită în zonele montane din Banat, Hunedoara și Oltenia, dar și în Dobrogea. Cu toate că cele mai multe persoane se tem de viperă, specialiștii susțin că aceasta nu atacă omul.

ADVERTISEMENT