Imagini neașteptate surprinse într-o pădure din România. Un animal periculos, care e de altfel și un mare prădător în Europa, a ajuns să fie observat la plimbare. Deși pentru mulți specia poate părea inofensivă, riscurile sunt unele cât se poate de mari.
Ursul este în general un animal solitar. Asta nu înseamnă însă că în anumite condiții nu poate deveni un real pericol pentru oameni. De altfel el este un mare prădător în Europa, iar specialiștii ne recomandă să păstrăm distanța.
Femelele care au pui sau urșii care simt că sunt provocați pot deveni agresivi pentru a-și proteja familia sau teritoriul. Totodată, dacă un urs se simte amenințat, acesta poate deveni agresiv din instinct.
Și hrana poate schimba atitudinea animalului. Mai exact, urșii pot deveni mai nervoși când sunt în căutarea hranei sau când sunt în apropierea unor surse de hrană ușor accesibile. În zonele în care oamenii lasă mâncare sau resturi, ursul poate fi atras și poate deveni mai dispus să se apropie de oameni.
Deși în general sunt slabe șansele să întâlnim urși, au existat și situații neplăcute la noi în țară. Unele persoane au ajuns să fie atacate de urși, iar altele au observat animalul în cadrul anumitor excursii.
Chiar recent, într-o pădure din România, o cameră video a surprins o ursoaică alături de fiul ei. Cei doi au fost filmați la plimbare prin Parcul Naţional Defileul Jiului. Dispozitivul care i-a surprins este amplasat special pentru acest lucru.
Iar conform specialiștilor, faptul că cei doi urși au fost surprinși în pădure, în România, înseamnă că perioada de hibernare s-a încheiat, astfel că mai departe, aceștia pornesc în căutarea hranei. Imaginile au adunat numeroase aprecieri, însă chiar și așa, specialiștii ne recomandă să fim vigilenți.
Fie că te afli într-o pădure din România, fie că ești în mașină, află că sunt câteva recomandări de care trebuie să ții cont. În momentul în care te-ai întâlnit cu ursul, nu te apropia de el și nici nu încerca să îl hrănești.
Totodată, evită să-l surprinzi. Dacă te afli într-o zonă unde pot trăi urși, fă zgomot pentru a te asigura că ursul știe că ești acolo. Distanța este de asemenea esențială în astfel de situații.
Dacă te întâlnești cu un urs, îndepărtează-te lent, fără a-l privi fix în ochi, pentru a nu-l provoca. Totodată, evită să arunci resturi alimentare, pentru că acestea ar putea atrage ursul în urma ta.