Life

Animalul rar care a fost observat de oameni pe teritoriul României. Au crezut că este vorba despre o mutație genetică

Animalul rar care și-a făcut apariția pe teritoriul României de la începutul acestui an. Cei care l-au văzut au rămas muți de uimire.
18.05.2024 | 08:00
Animalul rar care a fost observat de oameni pe teritoriul Romaniei Au crezut ca este vorba despre o mutatie genetica
Animalul rar care a fost zărit în România de la începutul acestui an. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu toții știm că România are una dintre cele mai bogate faune din Europa. De curând, un exemplar unic i-a uimit pe pasionații de natură și nu numai. Norocoșii care au avut ocazia să îl observe au crezut, inițial, că nu văd bine.

Pasărea rară care a apărut în România la începutul acestui an

Fauna României continuă să ne uimească. Pe teritoriul țării noastre locuiesc peste 700 de specii de animale animale, păsări și nevertebrate. Tocmai de aceea, nu este de mirare că unele exemplare continuă să fie un mister pentru mulți.

ADVERTISEMENT

De curând, pe teritoriul României a fost observată o pasăre rară, pe care nu mulți au ocazia să o vadă. Aceasta a fost zărită în anumit zone, iar prezența sa a fost consemnată pe site-urile de specialitate.

Din luna ianuarie și până acum, la începutul lunii mai, în România au fost observate 19 exemplare de pescăruș cu capul negru. Aceștia și-au făcut apariția prima dată în București, apoi mai multe persoane i-au zărit în Constanța, Botoșani, Brașov, Harghita, Ilfov, Ialomița și Alba.

ADVERTISEMENT

Așa cum îi spune și numele, penajul acestui pescăruș este negru în zona capului. Acesta este ușor de reperat, datorită coloritului diferit față de restul pescărușilor. Un aspect interesant legat de penajul acestor pescăruși este faptul că vara este de un negru intens, iar iarna este alb.

Puii de pescăruș au un colorit diferit față de cel al adulților. Până în momentul în care ajung la maturitate, aceștia au capul marmorat, iar nuanțele predominante sunt cele de maro.

ADVERTISEMENT

În România există 300 de perechi de pescăruși cu capul negru

Pescărușul cu cap negru se găsește predominant în zona Europei. În România, această specie poate fi observată, în special, în apropierea Mării Negre. De obicei, prezența sa semnificativă începe cu luna martie, iar în luna octombrie se retrage către zonele de iernare.

În timpul sezonului rece, foarte puține exemplare de pescăruș cu capul negru poate fi observate pe teritoriul țării noastre. Păsările care nu părăsesc România în timpul sezonul rece pot fi observate cu precădere în zona lacului Techirghiol.

ADVERTISEMENT

Perioada de reproducere a pescărușilor cu capul negru începe în luna aprilie, iar în luna mai, femela pescăruș depune maxim 3 ouă. Timp de aproximativ o lună, aceasta clocește ouăle, iar puii ajung să părăsească cuibul după 35 – 40 de zile.

Potrivit pasaridinromania.sor.ro, populația pescărușilor cu cap negru din România prezintă o tendință de creștere. Momentan, se estimează că pe teritoriul țării noastre există între 50 și 300 de perechi de astfel de păsări rare.

ADVERTISEMENT