Life

Animalul rar care a fost observat în România. Iernează tocmai în Madagascar și șansele să-l vezi măcar o dată în viață sunt extrem de mici

Un animal rar a fost observat în România. Iernează tocmai în Madagascar și este greu de prins. Pentru unele specii este de temut.
30.06.2024 | 07:00
Animalul rar care a fost observat in Romania Ierneaza tocmai in Madagascar si sansele sal vezi macar o data in viata sunt extrem de mici
Animalul a fost observat ultima oară în luna mai. Sursa foto: România Sălbatică
ADVERTISEMENT

Un animal rar a fost văzut în România, de curând, și i-a încântat pe cei care l-au observat. Specia obișnuiește să ierneze tocmai în Madagascar, dar și în Sahara sau Kenia. De asemenea, este o bună prădătoare.

Animalul rar care a fost observat pe teritoriul României. Iernează în Madagascar, Sahara sau Kenia

Animalul este, mai exact, o pasăre, parte din familia Falconidae. Provine din Africa și migrează în sudul Europei. Cuibărește, însă, în zona mediteraneeană, iar la noi apare în general, în Delta Dunării.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre șoimul mediteranean, care ultima oară a fost surprins în țara noastră pe data de 8 mai. A fost fotografiat în localitatea Vadu, din Constanța. Înainte de 8 mai 2024 a mai fost văzut în iunie 2023, de două ori, în Constanța și în Tulcea.

”In jurul orei 17:00 mergeam spre directia marii cu masina si am observat ca de la stanga vine un soim destul de mare, cu o viteza impresionanta (…) . M-am oprit repede, am iesit din masina si cu binoclul vedeam ca este un soim.

ADVERTISEMENT

Avea burta în culori inchise. Repede am scos aparatul de foto. L-am luat in vizor, simteam ca e al meu, si incercam sa l pozez. Din pacate aparatul nu vroia sa ascuteasca imaginea.”, a scris pe rombird.ro Pal Lajos, cel care a văzut șoimul.

Șoimul mediteranean sau șoimul Eleonorei, așa cum i se mai spune, are o lungime de 36-40 de centimetri, o greutate de 400 de g și se hrănește cu insecte, cu rozătoare, cu lilieci, cu păsări mici sau chiar cu reptile precum șerpii.

ADVERTISEMENT

Cu ce pasăre din România se aseamănă șoimul mediteranean

Șoimul mediteranean este similar cu șoimul rândunelelor din țara noastră, doar că are o greutate mai mare. Are spatele de culoare gri, cu maroniu, piept maroniu, perciunii asemănători la confratele lui deltaic.

Șoimul mediteranean
Șoimul mediteranean. Sursa foto: Mihai Baciu

 

”În zbor se recunoaște prin bandă maronie ce pleacă de la gât până la mijlocul aripii, pieptul ruginiu. L-am descoperit și fotografiat în Delta Dunării, fiind a patra observație pentru România din istorie”, a mai scris unul dintre observatori pe wildtravel.ro

ADVERTISEMENT

Pasărea nu este periculoasă pentru om. Poate ataca doar dacă te atingi de puiii săi. În rest, stă departe de orice contact cu omul. Șoimul mediteranean se găsește prin copaci, scorburi sau în cuiburi pe sol.

ADVERTISEMENT