Life

Animalul rar care a fost observat pe teritoriul României. Are un obicei ciudat de la care nu se abate niciodată

Viețuitoarea unică care a fost văzută în țara noastră. În fiecare primăvară masculii pleacă spre nord, mai devreme decât femelele.
14.12.2024 | 07:00
Animalul rar care a fost observat pe teritoriul Romaniei Are un obicei ciudat de la care nu se abate niciodata
Animalul rar văzut de oameni în România. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele luni oamenii au putut observa pe teritoriul României un animal rar, care este un oaspete de seamă la noi. Experții arată că acesta are un obicei ciudat, pentru că primăvara masculii migrează spre nord înaintea femelelor.

Vietatea unică, cu un obicei ieșit din comun primăvara

Arad, Harghita, Sibiu, Tulcea sau Dâmbovița sunt doar o mică parte din județele din România unde a fost văzută o vietate unică. Aceasta a fost fotografiată de mai multe persoane, potrivit site-ului rombird.ro.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba de o pasăre care are un obicei ieșit din comun în fiecare primăvară. Specialiștii dezvăluie faptul că masculii obișnuiesc să migreze spre zona de nord, însă nu în același timp cu femelele. Acestea pleacă mai târziu.

Se numește șoimul de iarnă, cunoscut în termen științifici drept Falco columbarius. Numele de gen provine din cuvântul latin falx, care înseamnă seceră, și care face referire la silueta cu aripi lungi şi ascuţite.

ADVERTISEMENT

Alte surse arată că denumirea vine de la falcate cu trimitere către ciocul sau ghearele curbate. În ceea ce privește numele de specie, experții arată că acesta provine din cuvântul latin columba, pentru că în zbor silueta șoimului de iarnă seamănă cu cea a unui porumbel.

Pasărea trăiește, în general, în zonele joase împădurite, pe pășuni și în mlaștini. Șoimul de iarnă este cel mai mic dintre răpitoarele din Europa, însă este foarte agil şi rapid. Corpul acestui animal rar atinge o lungime de 26-33 cm, în timp de greutatea poate ajunge la aproximativ 125-210 g pentru mascul.

ADVERTISEMENT

Femela este mult mai mare decât masculul, putând ajunge până la o greutate de circa 190-300 de grame. Pe de altă parte, oamenii de știință arată că anvergura aripilor acestei păsări este cuprinsă între 50-73 cm.

Șoimul de iarnă, hrană și penaj

Informațiile prezentate de ornitodata2.sor.ro arată că șoimul de iarnă era folosit în Europa medievală drept „un şoim potrivit pentru o doamnă”. În momentul de față, pasărea este antrenată foarte rar de crescători.

ADVERTISEMENT

Acest lucru are loc datorită restricţiilor impuse pentru conservarea speciilor de păsări. Vietatea nu trece neobservată pentru că are un penaj gri pe cap și spate, în special în cazul masculilor. Aceștia au pieptul și abdomenul crem-ruginiu cu striuri închise.

Când vine vorba de femele experții dezvăluie că penajul acestora este maroniu pe spate şi pal roşiatic cu striuri pe abdomen. În altă ordine de idei, șoimul de iarnă se hrăneşte cu păsări mici, cum ar fi ciocârliile, fâsele și vrăbiile.

Preferă puii tineri neexperimentaţi. În plus, din hrana sa mai fac parte și alte viețuitoare, printre care se numără insectele, mamiferele mici și șerpii. În momentul în care vânează zboară repede și la înălţimea de sub un metru deasupra solului.

Se folosește de fiecare dată de copaci și tufişuri pentru a-şi surprinde prada, pe care o prinde în aer. Vânează în pereche, unul dintre parteneri sperie prada şi o conduce spre celălalt. Îşi apără teritoriul foarte agresiv.

Longevitatea maximă cunoscută pentru un șoim de iarnă este de 12 ani şi şapte luni. În altă ordine de idei, aceste păsări iernează în centrul şi estul continentului european. Populaţia europeană este relativ mică, cuprinsă între 31.000-49.000 de perechi.

ADVERTISEMENT