Animalul rar care și-a făcut apariția pe teritoriul României. De la începutul anului și până în prezent, au putut fi admirate câteva exemplare ale acestei specii unice în Tulcea, Constanța, dar și în Timiș.
Începând cu luna ianuarie a acestui an și până în prezent, un animal rar a vizitat țara noastră. Pasionații de observare a păsărilor au surprins câteva exemplare de șoim dunărean în Ialomița, Constanța, Timiș și Tulcea.
Apariția șoimului dunărean este un adevărat fenomen, având în vedere că această pasăre spectaculoasă nu vine prea des în România. Șoimul dunărean este o specie de șoim pe cale de dispariție, fapt ce justifică numărul din ce în ce mai redus al exemplarelor.
În trecut, această specie a fost împărțită în mai multe subspecii. În prezent, ornitologii recunosc doar două specii care se găsesc din centrul Europei până în sudul Asiei Centrale.
Șoimul dunărean este o specie de șoim de talie mare care, în principal, trăiește în zonele semi – aride și de stepă. Este cunoscut ca fiind un prădător desăvârșit, dotat cu o abilitate uimitoare de a vâna prada cu mare precizie.
Corpul șoimului dunărean are o lungime de maxim 55 de centimetri. În ceea ce privește greutatea sa, femela cântărește 970 -1300 de grame, iar masculul este un pic mai mic, cântărind 730 -990 de grame.
Coloritul șoimului dunărean este predominat maroniu sau brun-roșiatic, cu nuanțe mult mai deschise pe partea inferioară a corpului. Tipic speciilor de șoimi, șoimul dunărean are o bandă închisă în jurul ochilor.
De cele mai multe ori, șoimul dunărean poate fi observat în habitate deschise, precum stepe, pășuni și câmpuri agricole. În principal, această specie rară se hrănește cu mamifere de talie mică pe care le vânează cu ajutorul unei tactici uimitoare.
Șoimul dunărean este un răpitor prin definiție. Își atacă prada prin surprindere și zboară foarte aproape de pământ. Uneori, își poate prinde prada chiar și la nivelul solului.
În funcție de zona geografică în care se află, comportamentul șoimului dunărean diferă. Acesta poate fi sedentar sau migrator, atunci când alege să se deplaseze spre Asia de Sud sau spre Africa de Nord.
În ceea ce privește ritualul de reproducere, șoimul dunărean își construiește foarte rar un cuib al său. Acest răpitor preferă să stea în cuiburile abandonate de ciori sau de berze. În fiecare sezon, femela depune între 3 și 5 ouă, pe care le incubează aproximativ o lună.
Șoimul dunărean este inclus pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Principalele motive care duc la dispariția lui sunt urbanizarea, agricultura intensivă, dar și vănătoarea de către alte animale mai mari.