Animalul rar care a fost surprins pe teritoriul României este mai complex decât pare la prima vedere. Sunt slabe șansele să îl vezi din senin și tocmai și specialiștii au rămas uimiți când l-au putut admira recent.
România are o faună cât se pote de bogată, dar și o vegetație pe măsură. În pădurile din țara noastră se ascund o mulțime de animale sălbatice, dar și păsări, de care poate nici măcar nu am auzit până acum.
Animalul rar care a fost surprins pe teritoriul României este unul dintre ele. Este vorba despre șoimul de iarnă. Aceasta a fost surprins pe 28 octombrie în județul Tulcea la Baia. Ce trebuie să știm despre această specie?
În primul rând, șoimul de iarnă se găsește în zonele joase împădurite. Deși este cel mai mic dintre răpitoarele din Europa, este foarte agil și se mișcă extrem de repede. Astfel, poate să prindă ușor prada și să se ascundă într-un timp record.
În ceea ce privește aspectul, la mascul, capul și spatele sunt gri, în timp ce pieptul şi abdomenul crem-ruginiu cu striuri închise. De cealaltă parte, penajul femelei este maroniu pe spate și pal roșiatic cu striuri pe abdomen.
Animalul rar care a fost surprins pe teritoriul României se hrănește cu păsări mici. Aici putem vorbi despre vrăbii, dar și ciocârlii. Iar dacă acestea nu se găsesc, șoimul de iarnă poate să mănânce insecte, dar și șerpi ori mamifere mici.
Interesant este însă modul în care acest animal vânează. Mai exact, șoimul de iarnă vânează alături de pereche și poate să devină chiar agresiv în unele momente. Iar modul de acțiune este unul cât se poate de inteligent.
Unul dintre parteneri sperie prada, conducând-o spre celălalt. Acesta este și motivul pentru care multe păsări sunt speriate de șoimii de iarnă. Aceștia sunt agili, dar și agresivi. Referitor la populația europeană a speciei, aceasta este una destul de mică.
Se pare că poluarea cu pesticide, degradarea habitatelor, dar și deranjul păsărilor au tot afectat specia de-a lungul timpului. Astfel, este foarte greu ca șoimul de iarnă să poată fi văzut cu ochiul liber în mediul său în România. De altfel cele mai mult specii de acest tip se mai găsesc doar în Rusia, Norvegia şi Suedia.