Animalul rar care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Este un răpitor agil, iar cuiburile sale pot fi observate, de cele mai multe ori, în apropierea așezărilor umane.
În România, există o mulțime de animale, care mai de care mai interesante. Recent, pe teritoriul țării noastre și-a făcut apariție o vietate spectaculoasă, iar pasionații de observare a păsărilor nu au ratat-o.
Anul acesta, pe teritoriul României au putut fi observate peste 40 de exemplare de gaie neagră. Cel mai recent exemplar și-a făcut apariția în Constanța, chiar la începutul lunii octombrie.
Gaia neagră este o specie de pasăre răpitoare și este răspândită în Europa, Africa și Asia. Pe teritoriul țării noastre, gaia neagră este o prezență obișnuită.
Gaia neagră vine în România vara, atunci când își face cuibul. De obicei, cuiburile sunt amplasate destul de aproape de așezările umane. În schimb, atunci când temperaturile încep să scadă, gaia neagră migrează spre sud, în Africa.
Gaia neagră este o pasăre de mici dimensiuni, atingând o lungime de maxim 66 de centimetri. Greutatea sa este cuprinsă între 560 și 950 de grame și diferă în funcție de individ, dacă este mascul sau femelă.
În ceea ce privește penajul său, este foarte simplu de intuit. Așa cum își spune și numele, penele gaiei sunt negre, cu nuanțe de maroniu închis. Pasionații de observare a păsărilor o reperează foarte ușor, datorită cozii sale care este bifurcată.
Gaia neagră trăiește atât în zonele umede, precum lacuri, cât și la câmpie, inclusiv în orașe. De obicei, își alege locul pentru cuib în funcție de cât de ușor îi este să găsească hrana.
Cele mai multe cuiburi de gaie neagră se află în apropierea apelor, iar acest aspect nu este deloc unul întâmplător. O bună parte din hrana sa se bazează pe animale acvatice.
Gaia neagră este un răpitor prin excelență, însă, nu este la fel de agresiv precum alte păsări răpitoare. Preferă să mănânce pește, insecte, șobolani și chiar resturi de mâncare de la oameni, acolo unde este posibil.
Momentan, gaia neagră nu este o specie de pasăre află în pericol de extincție. Totuși, populația sa a început să scadă din cauza utilizării pesticidelor care, de cele mai multe ori, afectează prada cu care se hrănește.