Un animal similar cu delfinii și balenele, aflat pe cale de dispariție, trăiește în Marea Neagră. Mai mult de atât, specia a avut de suferit și din cauza războiului, astfel că situația e una îngrijorătoare.
Marsuinii sunt un grup de mamifere marine din familia Phocoenidae, taxonul Odontoceti. Practic vorbim despre niște mici balene cu dinți, care la prima vedere pot fi asemănate chiar cu delfinii din Ocean.
Marsuinii au însă ciocuri mai scurte și aplatizate. De asemenea, forma dinților este de spade, spre deosebire de dinții conici ai delfinilor. Totuși, la prima vedere multe persoane ajung să încurce animalul cu balenele ori cu delfinii.
Și se pare că marsuinul trăiește și în Marea Neagră. Din păcate însă, războiul, dar și schimbările de mediu au afectat în mare parte specia, care acum a ajuns să fie pe cale de dispariție.
Un studiu recent a arătat faptul că aproape o cincime din populația de delfini și marsuini din Marea Neagră a dispărut. Din cauza războiului din Ucraina, multe dintre specii au murit.
De vină au fost în primul rând exploziile. Totodată, foametea, dar și hipotermia au fost alte cauze care au dus la dispariția speciei. De altfel multe dintre corpurile marsuinilor au ajuns să fie văzute chiar pe malul mării.
Conform cercetătorilor, doar în lunile mai și iulie ale anului 2022 au ajuns să fie identificate nu mai puțin de 2500 de cadavre de cetacee pe litoralul Mării Negre. Iar estimările sunt și mai sumbre și ar ajunge la un număr de zece ori mai mare.
Animalul similar cu delfinii și balenele din Marea Neagră, este, deci, unul pe cale de dispariție. Un semnal de alarmă în acest sens a venit și de la Ewa Węgrzyn, unul dintre cercetătorii care a participat la acest studiu.
Potrivit acestuia, atât marsuinul, delfinul cu cioc scurt și delfinul cu bot gros din Marea Neagră au ajuns să fie incluși pe lista roșie a speciilor amenințate. Aceasta a fost întocmită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
“Pe termen lung, cetaceele din Marea Neagră se pot confrunta cu dispariția”, a explicat ea. Sonarele folosite de militari au afectat de asemenea capacitatea de vânătoare a acestor animale. Acesta este și motivul pentru care multe specii au murit de foame ori hipotermie.