Life

Animalul rar surprins într-o pădure din România. Are blana albă și se camuflează perfect iarna

Acesta este animalul rar surprins într-o pădure din țara noastră, mai precis în Parcul Natural Bucegi. Cu blana albă, acesta se camuflează perfect iarna.
11.02.2023 | 15:27
Animalul rar surprins intro padure din Romania Are blana alba si se camufleaza perfect iarna
Animalul rar surprins într-o pădure din România. Are blana albă Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Un animal extrem de rar a fost surprins în pădurile din România. Acesta are blana completă albă și tocmai de aceea se camuflează perfect în peisajul de iarnă, printre nămeți. Este vorba despre o căprioară albă care a putut fi văzută în Parcul Natural Bucegi din țara noastră.

Animalul rar surprins într-o pădure din România. Este complet alb

Căprioara cu blana completă albă suferă, de fapt, de albinism acesta ar fi motivul pentru care ea reușește să se camufleze perfect pe timp de iarnă.

ADVERTISEMENT

Aceste exemplare sunt extrem de rare pentru că, după cum bine știm, căprioarele au blana maronie. Animalul a fost fotografiat la un punct de hrănire monitorizat de Romsilva.

Albinismul de care suferă acest exemplar superb de căprioară este o tulburare genetică prin care este produsă o cantitate extrem de mică de melanină (sau nu este produsă chiar deloc).

ADVERTISEMENT

Din această cauză, coloritul blănii devine foarte deschis sau nu are deloc pigment, motiv pentru care acest animal este complet alb. Acest pigment este responsabil, de asemenea, și de colorarea ochilor și a părului.

Caprioara alba
Caprioara alba. Foto colaj Fanatik / Regia Nationala a Padurilor – Romsilva – Credit foto: Obancea Cătalin, Parcul Natural Bucegi

De ce apare albinismul la animale

Această tulburare genetică este prezentă și la oameni, iar cei care suferă de ea au pielea extrem de deschisă la culoare, ochii de un albastru foarte deschis și părul blond sau chiar alb.

ADVERTISEMENT

„Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, care loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural . Această culoare dezavantajează animalul pentru că iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal”, transmite Romsilva.

Pe lângă faptul că animalele care suferă de albinnism sunt foarte frumoase datorită blănii lor albe, acestea sunt dezavantajate în natură pentru că, în afara iernii când se pot camufla perfect cu zăpada din jurul lor, acestea ies foarte tare în evidență și pot fi atacate mult mai ușor de prădători, spre deosebire de animalele cu coloritul natural ce se pot pierde printre copaci și arbuști.

ADVERTISEMENT

Dar de ce apar asemenea exemplare în lumea animală? Răspunsul este dat de faptul că numărul acestora este destul de ridicat și tulburările genetice apar în urma unui fenomen numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite.

ADVERTISEMENT