Life

Animalul reintrodus de urgență în România și care i-a lăsat pe experți fără cuvinte. Seamănă cu celebra capibara și are o importanță esențială pentru revitalizarea biodiversității și stimularea ecoturismului

Vietatea care a revenit în țara noastră și care i-a fascinat pe cercetători. E asemănată cu capibara și are un rol major în mediul înconjurător.
01.11.2024 | 22:00
Animalul reintrodus de urgenta in Romania si care ia lasat pe experti fara cuvinte Seamana cu celebra capibara si are o importanta esentiala pentru revitalizarea biodiversitatii si stimularea ecoturismului
Vietatea care a revenit în țara noastră și care i-a fascinat pe cercetători. E asemănată cu capibara și are un rol major în mediul înconjurător. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Animalul reintrodus de urgență în România și care i-a lăsat pe experți fără cuvinte. Seamănă cu celebra capibara și are o importanță esențială pentru revitalizarea biodiversității și stimularea ecoturismului. A lipsit de pe teritoriul nostru peste 120 de ani.

Vietatea care a revenit în țara noastră și care i-a fascinat pe cercetători. E asemănată cu capibara și are un rol major în mediul înconjurător

Vietatea care a revenit în țara noastră și care i-a fascinat pe cercetători. E asemănată cu capibara și are un rol major în mediul înconjurător. Este vorba de o specie cheie pentru ecosistemul natural, supranumită „inginerul naturii”.

ADVERTISEMENT

Reușește să construiască un mozaic de habitate care rețin apă și extind zonele umede. Acesta este castorul, o rozătoare semi-acvatică originară din America de Nord și înrudită cu brebii care se găsesc în Europa.

De asemenea, specia mai este asemănată și cu capibara din America de Sud. Barajele pe care le ridică castorii au o importanță deosebită, mai ales în contextul furtunilor, ploilor torențiale sau perioadelor de secetă.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care animalul a fost reintrodus în țara noastră, între 1998-2003, după o absență de peste 120 de ani. Brebul, castorul eurasiatic, a fost primul reintrodus în România, cu 182 de exemplare. Inițiativa a fost luată de Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov.

Repolularea a continuat cu speranța că aceste mici viețuitoare luptă cu efectele schimbărilor climaterice. Programul de reintroducere s-a făcut sub egida Fundației Conservation Carpathia, care a extins revenirea acestei specii în sud-estul Munților Făgăraș.

ADVERTISEMENT

În prezent, castorul poate fi observat în albiile râurilor Olt, Mureș și Ialomița, precum și în județul Argeș. Se estimează că populația a crescut la aproximativ 1.500 între 2009 și 2013. În felul acesta experții românii au dorit să revitalizeze biodiversitatea și să stimuleze ecoturismul.

„Constatăm că acești castori au avansat înspre amonte până aproape de barajul din Tg. Mureș, de asemenea și pe afluenți – am identificat castori în pârâul Cucerdea de lângă Iernut sau în zona pârăului Domald, afluent al Târnavei Mici, în Coroisânmărtin.

ADVERTISEMENT

Aceste viețuitoare, niște hidrotehnicieni desăvârșiți, deocamdată pe cursurile de apă nu ne-au produs pagube sau nu au construit baraje care să ducă la revărsări de apă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Mureș, Călin Fokt, conform g4media.ro.

Cum arată castorul și ce importanță are pentru natură

Castorul este un animal care poate fi recunoscut extrem de ușor datorită dinților său lungi și puternici, ideali pentru a modela ușor scoarța copacilor. De asemenea, specia are o coadă lungă și acoperită de solzi. Acest lucru arată că este un animal acvatic. .

În plus, specialiștii îl descriu având membre scurte și puternice, adaptate pentru uscat și pentru apă. Studiile au demonstrat că este un animal-cheie pentru natură datorită abilităților pe care le posedă, dar și stilului său de viață.

Acționează astfel încât reușește să modeleze în mod natural locurile unde stă. Asigură un echilibru ecologic prin construirea de baraje pe râuri sau pe diverse bazine acvatice. Aceste habitate sunt un amestec de zone umede, pajiști deschise, iazuri, lemn mort și arbuști.

Este supranumit „inginerul ecosistemelor” pentru că are o capacitate unică de a-și modifica mediul în care trăiește. Castorul participă activ la ridicarea de baraje și diguri, care au un rol esențial în menținerea unui anumit nivel al apei.

Așadar, acest lucru le permite să se miște mai rapid și mai sigur, experții descoperind că sunt mai agili în mediul subacvatic decât pe uscat. Activitatea castorului poate avea un impact direct și indirect asupra altor organisme din ecosisteme.

ADVERTISEMENT
Tags:
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de...
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?”. 60 au oferit același răspuns
Farsa colosală prin care PSD a pierdut un număr uriaş de voturi în...
Farsa colosală prin care PSD a pierdut un număr uriaş de voturi în fața PSDU şi PSDI: „O să dăm shaorma în școli”
Cine este cântărețul cunoscut în România care intră în parlament pe listele POT:...
Cine este cântărețul cunoscut în România care intră în parlament pe listele POT: ”Scena politică s-a schimbat total”
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a...
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a primit
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist...
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist al gazdelor s-a prăbușit pe gazon! Fotbaliștii au făcut zid viu în jurul fotbalistului inconștient! Meciul a fost suspendat!
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut...
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut un anunț neașteptat! Cine sunt NOROCOȘII zodiacului
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR...
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR la alegerile parlamentare. Foto exclusiv
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul...
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul de Topoloveni: „Americii și marilor puteri le-ar conveni”
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan,...
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan, exclude o guvernare cu USR
Toți fac aceste greșeli la mașinile diesel. Cum să conduci ca să n-o...
Toți fac aceste greșeli la mașinile diesel. Cum să conduci ca să n-o strici
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana...
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana Bahmuțeanu: 'NU pot decât...'
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu...
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu arată o schimbare a ordinii, rezultatul votării nu va putea fi pus la îndoială
Live Text REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. A început numărătoarea voturilor: Peste 5,6 milioane...
Live Text REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. A început numărătoarea voturilor: Peste 5,6 milioane de voturi, numărate până la ora 1:30 UPDATE
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan....
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că...
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că pleacă goale