Animalul reintrodus în România și care mănâncă 30 de kg de mâncare în fiecare zi. Are o importanță vitală pentru supraviețuirea biodiversității. Poate fi observat în libertate, nu doar la grădinile zoologice din lume.
Specia care a reapărut în țara noastră și care consumă 30 de kg de hrană zilnic. Are o însemnătare foarte mare pentru natură. Vânătoarea și distrugerea habitatelor a făcut ca acest animal să fie în pragul dispariției.
Din fericire, a reușit să fie reintrodus după mai bine de 200 de ani, ultimul exemplar din această rasă fiind văzut în libertate în anul 1790. Acesta este zimbrul pentru care specialiștii au făcut eforturi colosale pentru restaurarea sa.
În momentul de față, România are peste 200 de exemplare în natură, în timp ce populația de pe pământ s-a triplat în ultimii 20 de ani. În prezent, cercetătorii susțin că sunt 9.100 de exemplare pe glob, majoritatea trăind în rezervații sau la grădinile zoologice.
Zimbrul, denumit științific Bison bonasus, face parte din familia bizonilor și este cel mai mare animal din Europa. Are cea mai mare greutate dintre toate animalele europene de pe uscat, având o lungime de 2,9 – 3 metri. Atinge o înălțime de 1,9 metri.
De asemenea, animalul cântărește peste 300 de kilograme, putând ajunge până la 920 kilograme. Este o specie rumegătoare, adică consumă iarbă și fibre. Puii mănâncă 8,5 kilograme de mâncare, în timp ce adulții consumă chiar și 30 de kilograme de hrană în fiecare zi.
Sistemul digestiv al zimbrului necesită hrănire constantă, care este întreruptă doar de pauzele de odihnă și de rumegare. Acest animal poate fi recunoscut ușor datorită faptului că este înalt și e mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. În plus, are păr mai scurt decât acesta.
Zimbrul a fost reintrodus în România după 200 de ani, datele arătând că ultimul exemplar a fost văzut în libertate în anul 1760, în Moldova, și în 1790, în Transilvania. În ultimii ani foarte multe fundații, cum ar fi Conservation Carpathia, au luptat pentru reintroducerea acestui animal în libertate.
Așa se face că în anul 1958 a fost adusă pe teritoriul românesc o pereche de către silvicultorii români. Aceștia au venit din Polonia și au primit numele de Podarec și Polonka. Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, cum ar fi cel de la Parcul Natural Vânători Neamț.
„Proiectul de reintroducere a zimbrului, derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, a fost statuat ca unul din obiectivele planului de management al Parcului încă de la înființarea acestuia, dar primii pași consistenți privind reintroducerea zimbrului s-au făcut începând cu 2003.
Zona în care s-a realizat, în data de 22 martie 2012, prima eliberare a zimbrilor din țara noastră – cinci exemplare, aparține de județul Neamț”, se arată pe pagina Parcului Natural Vânători Neamț, notează hotnews.ro.
Parcul are acum 47 de zimbrii în libertate, în timp ce în Munții Făgăraș o fundație a introdus 13 animale. Obiectul fundației este să se elibereze 100 de exemplare în această regiune. Pe de altă parte, cea mai mare populație din România se găsește în Munții Țarcu.
Aceasta numără între 63-67 de exemplare. Turiștii care doresc să admire specia într-un cadru natural pot face acest lucru în numeroase rezervații din țară, cum ar fi Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț sau Rezervația Neagra de la Bucșani, județul Dâmbovița.
De asemenea, oamenii pot vedea această specie și în Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, la Grădina Zoologică din Reșița (2 exemplare) și la Grădina Zoologică din Hunedoara (2 exemplare).