Animalul sălbatic e care mai mulți bucureșteni au fost mușcați în ultima perioadă. Cei afectați trebuie să meargă imediat la urgențe întrucât există riscul de rabie.
În ultima vreme, tot mai multe persoane din București au ajuns la urgențe după ce au fost mușcate de vulpi, dar și de șobolani.
Managerul Institutului Matei Balș din Capitală, Adrian Marinescu, a explicat că aceasta este o schimbare înregistrată în ultimii 2 – 3 ani.
Numărul persoanelor mușcate de animale sălbatice nu este foarte mare, însă reprezintă, într-adevăr, o creștere.
În cazul mușcăturilor provocate de animalele sălbatice, defrișările de păduri reprezintă o cauză. Acestea nu mai găsesc hrană, așa că ajung adesea în zonele locuințelor.
“E adevărat că în ultima perioadă, și mă refer la 2024, a crescut numărul persoanelor care sunt mușcate de animale sălbatice, dar nu aș spune că e un număr mare.
Lucrurile s-au schimbat în ultimii 2-3 ani și nu vorbim doar de vulpi, ci în general de animale sălbatice. De exemplu, în 2024 au fost 17 persoane mușcate de vulpe.
Sigur că mușcăturile de șobolani sunt mai frecvente, și mușcăturile de câine, pisici… Vorbim și de animalele fără stăpân. Acum sunt două aspecte importante.
În primul rând, tot ce s-a întâmplat în ultima vreme e legat și de defrișări de păduri, faptul că animalele sălbatice nu mai găsesc hrană și se apropie tot mai mult de locuințe, așa cum e cazul urșilor”, a declarat Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.
Pericolul care poate apărea după mușcăturile animalelor sălbatice constă, însă, în riscul de a dezvolta rabie. Atunci când această boală se instalează și afectează din punct de vedere neurologic, “este 100% mortală”, a mai spus Adrian Marinescu.
“Ideea este să previi în așa fel încât să nu apară și dacă ai o plagă care are potențial infecțios cu rabie, să acționezi în raport cu ea în așa fel încât să nu apară encefalită rabică, pentru că acolo nu mai ai cum să intervii”, a mai spus medicul.
Medicul a explicat ce este de făcut în cazul în care ți se întâmplă să te muște un animal. Indiferent de locul în care te afli, trebuie să mergi la centrul antirabic cel mai apropiat.
Chiar și mușcăturile de la animalele fără stăpân pot fi periculoase. Din acest motiv, trebuie să mergi la medic și dacă te mușcă un câine sau o pisică.
“Oriunde am fi în România, trebuie să ne adresăm centrului antirabic care e cel mai apropiat. De exemplu, în București și zonele din jur, e Centrul antirabic de la Institutul Matei Balș.
În momentul în care este o mușcătură, mai ales dacă vorbim de animale fără stăpân, nu mai vorbesc de animale sălbatice, e o urgență. Persoana trebuie să ajungă cât mai repede la acest centru înainte”, a adăugat medicul.
De asemenea, imediat după mușcătură, zona trebuie spălată din abundență cu apă și săpun. Sângerarea trebuie oprită, apoi trebuie să mergi imediat la centrul antirabic.
“Primul pas pe care să-l facă atunci când există o mușcătură, oricât ar fi de mică, este să spele din abundență cu apă și săpun zona afectată.
Dacă e o sângerare mai importantă, trebuie oprită și pe urmă trebuie ajuns la acest centru antirabic, unde să fac lucrurile specifice. Plus că sunt importante vaccinarea antitetanică, antirabică, antibiotic”, a mai explicat Adrian Marinescu.