Sătenii din mai multe zone din România au de suferit după ce animalul sălbatic ce îi sperie pe mulți se apropie tot mai mult de casele lor. Creatura umblă de cele mai multe ori în turmă. Astfel că, pe lângă pagubele materiale cu care s-au ales, oamenii se tem și pentru propriile vieți.
Localnici din cartierul Becaș, din Cluj-Napoca, se tem pentru viața lor, după ce o turmă de porci mistreți a început se apropie din ce în ce mai mult de casele lor. Aceștia au ajuns să se plângă în mediul online, după ce au înregistrat pierderi uriașe.
În plus, nu doar pagubele materiale îi sperie, dar oamenii se tem și pentru propriile vieți, mai ales că animalele pot ataca. „De câteva luni, în zona Becaș apare o turmă de mistreți. În ultimele zile vin mereu.
Cam 6. Câinii mei au reușit să-i îndepărteze până acum, dar nu știu până unde se va ajunge. Mi-au stricat gardurile și mi-au săpat pământul. Vin și ziua, și noaptea. Vă rog să ne ajutați”, a scris un bărbat pe platforma MyCluj.
După sezisarea făcute pe 16 decembrie, autoritățile locale au preluat cazul. Situația este greu de gestionat, însă, pentru că animalul sălbatic își face tot mai des apariția lângă zonele împădurite, notează Cluj24.ro.
Și în Parcul Național Piatra Craiului au fost filmați nu mai puțin de 29 de porci mistreți. Animalele mergeau înghesuite, pentru a nu a cădea în prăpastie, iar imaginile au devenit rapid virale pe internet.
Videoclipurile au adunat aproape 850.000 de vizualizări, peste 10.000 de reacții și mai mult de 300 de comentarii. Unii oameni s-au arătat amuzați, alții au dezvăluit că înmulțirea porcilor mistreți devine periculoasă.
„Mi-a ieșit unul imens într-o zi de iarnă frumoasă la Muntele Roșu – Cheia, de am zis că e urs. Când l-am văzut atât de aproape am înlemnit. El se uita la mine, eu la el spunându-mi ‘Tatăl Nostru’ în gând.
A coborât în vale și s-a dus. Și nu, nu eram pe un drum aiurea în pădure, eram pe șoseaua care ducea la Muntele Roșu. Așa că dragilor aveți grijă cu aceste creaturi care sunt foarte periculoase”, a spus cineva.
Porcul mistreț are un corp solid, cu o formă mai lată în partea posterioară și mai rotunjit în zona umerilor, fiind mai plat pe laterale. Blana sa este alcătuită din fire lungi, dure, care se despică la capăt, având o culoare predominantă închisă, un amestec de negru și cafeniu.
Acesta poate ajunge la o lungime de aproximativ 1,5 metri în cazul femelelor și până la 2 metri în cazul masculilor. Înălțimea lui variază în jurul valorii de 1 metru, iar greutatea poate fi între 120 și 200 kg.
Animalul sălbatic care trăiește și în pădurile din România, se hrănește, în principal, cu vegetație, atâta timp cât sezonul îi permite să găsească aceste resurse: fructe, frunze, iarbă, ghinde, nuci, rădăcini și bulbi pe care îi dezvăluie scormonind solul cu botul.
Dacă nu reușește să găsească aceste alimente, nu ezită să treacă la o dietă mai variată, incluzând reptile, insecte, rozătoare, ouă, șerpi și orice resturi alimentare lăsate de oameni.
Porcii mistreți trăiesc în turme, conduse, în general, de scroafe bătrâne. Chiar dacă mulți se tem de aceste animale, ele nu obișnuiesc să atace oamenii, doar atunci când este pus la colț, rănit și aflat în pericol, iar omul se află foarte aproape de el, notează libertatea.ro.