Animalul spectaculos care a reapărut în munții României. Numărul exemplarelor este în creștere. Câinii sălbatici au pus în pericol specia. Braconajul și pășunatul excesiv sunt alți dușmani mari ai acestei viețuitoare.
Animalul impresionant care a început să fie văzut din nou în munții României. Exemplarul a fost afectat de câinii sălbatici, însă în ultimii ani specia a început să cunoască o ușoară redresare. Se întâlnește des în Parcul Național Bucegi.
Capra neagră a fost surprinsă și în Parcul Național Retezat, fiind filmată de camerele de supraveghere, dar și de turiștii care adoră drumețiile. Vietatea face parte din familia Bovidae, subfamilia Caprinae și e una dintre cele mai vechi de pe teritoriul țării noastre.
„Caprele negre trăiesc în ciopoare, grupuri de până la 30 de exemplare, conduse de femele în vârstă și cu experiență. Masculii trăiesc în grupuri separate. Caprele negre au de obicei un singur ied, mai rar câte doi.
Iezii sunt foarte jucăuși și ating maturitatea la trei ani. Iedul este avertizat de capra neagră la observarea unui pericol printr-un sunet caracteristic”, informează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, pe Facebook, notează Adevărul.
Capra neagră se bucură de o populație bogată în Parcul Național Retezat, după ce o perioadă bună a fost în pericol de dispariție. Un raport emis de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva arată că aici trăiesc peste 200 de animale din această specie.
Experții în cinegetică estimează că pe teritoriul țării noastre ar fi peste 7.000 de exemplare. Animalul locuiește, în general, în zone stâncoase montane. Are o musculatură foarte bine dezvoltată și copite despicate.
Se deplasează cu ușurință pe munte, regiune care nu este accesibilă ușor pentru alte viețuitoare. Caprele negre sunt monitorizate îndeaproape cu ajutorul unei tehnologii speciale, primele măsuri de protejare a speciei fiind luate în anii ’30.
La începutul anilor ’40 efectivele au ajuns la circa 4.000 de exemplare. Din păcate, Al Doilea Război Mondial a anulat eforturile de conservare, dar în anii ’70 au început să se producă din nou redresări în acest sens. Un alt declin a avut loc la Revoluție, în 2012 special fiind considerată pe cale de dispariție.
Cu toate acestea câţiva specialişti şi iubitori ai naturii au reuşit imposibilul în Parcul Natural Bucegi. În momentul de față, studenţi şi masteranzi în management cinegetic caută să găsescă soluţii practice pentru a proteja specia chiar în teren.