Life

Animalul surprins de un român într-o drumeție pe munte. Poate atinge o viteză de 50 km/oră

Ce animal a fost surprins de un român în timp ce era într-o drumeție pe munte. Specia are o viteză de 50 de kilometri pe oră.
17.09.2023 | 08:03
Animalul surprins de un roman intro drumetie pe munte Poate atinge o viteza de 50 kmora
Despre ce animal este vorba. Sursa foto: Muntii Nostri
ADVERTISEMENT

România are o faună bogată, care poate fi descoperită în toată splendoarea, călătorind prin natură. Dacă vei porni pe drumuri de munte, de exemplu, în mod cert vei observa un animal care te va surprinde prin aspectul său. Iată ce specie a observat, într-o zi, un român.

Animalul din România, de la munte, care poate atinge o viteză de 50 de km/oră

Potrivit oamenilor de știință, în România se află una dintre cele mai frumoase și variate faune din Europa. În total, avem un număr de 732 de specii de animale, care impresionează prin felul cum arată și cum se adaptează schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

Unele animale sunt periculoase pentru om și sunt de evitat, dar fiecare au rolul lor în ”sănătatea” mediului înconjurător. Însă, atunci când vine vorba despre frumusețea unor specii, nu îți mai dorești să pleci de lângă ele, ci să stai pe loc și să le admiri, mai ales dacă apar rar în calea oamenilor.

Un maramureșean, pe nume Ioan Muntean, a rămas fascinat de ceea ce a văzut, în timp ce a luat la pas Munții Rodnei. A surprins zeci de exemplare dintr-o specie protejată de legea din România și considerată ”bijuteria munților”, capra neagră.

ADVERTISEMENT

O mulțime de capre negre a avut norocul să vadă Ioan Muntean, în penultima zi din august și la începutul lunii septembrie. Nu se aștepta, deoarece caprele negre nu ar avea ca zonă de interes Munții Rodnei. A profitat de ocazie, imortalizând câteva momente cu zecile de capre negre pe care le avea în fața sa.

”Aș crede că am găsit Paradisul caprelor negre, undeva în Parcul Național Munții Rodnei. Au existat cândva și momente critice pentru acest animal-simbol, dar cred că lucrurile au început să meargă pe calea normală, calea cea bună”, spune maramureșeanul într-un video postat în mediul online.

ADVERTISEMENT

Capra neagră, cel mai vechi mamifer din România

Capra neagră este un animal foarte cunoscut, dar rar văzut, deoarece fuge atunci când întâlnește un om. Ar fi pe meleagurile noastre încă din Antichitate, iar în prezent se află pe lista viețuitoarelor, din România, pe cale de dispariție.

ADVERTISEMENT

Capra neagră are culori diferite ale părului în sezonul cald și în cel rece. Pe timp de vară, este brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind albă-gălbuie și spatele acoperit de o dungă neagră. Iarna are culoarea brun închis, negricios, abdomenul și picioarele albe, capul alb-gălbui și cu o dungă de culoare închisă pe creștet.

Totodată, capra neagră se poate întrece oricând cu șoferul unei mașini. Când fuge, are o viteză de 50 km/oră,  inclusiv pe stânci abrupte, iar la nevoie poate și înota, însă la un moment dat corpul îi poate ceda. Pe lângă asta, capra neagră este capabilă să facă salturi de până la 2 metri înălțime.