Life

Animalul unic din România care a ajuns să fie pe cale de dispariție. Trăiește într-o zonă spectaculoasă a țării noastre, e drăgălaș și atrage foarte mulți turiști

Animalul rar din țara noastră care riscă să dispară complet. Se află într-o regiune superbă, unde ajunge un număr mare de călători.
13.04.2025 | 17:00
Animalul unic din Romania care a ajuns sa fie pe cale de disparitie Traieste intro zona spectaculoasa a tarii noastre e dragalas si atrage foarte multi turisti
Un animal unic din România e pe cale de dispariție. Sursa foto: Facebook / Discover Dobrogea
ADVERTISEMENT

Specialiașii trag un semnal de alarmă și spun că acesta este animalul unic din România care a ajuns să fie pe cale de dispariție. Trăiește într-o zonă spectaculoasă a țării noastre și poate fi observat în mijlocul naturii. Este descris drept drăgălaș și atrage foarte mulți turiști români și din străinătate.

Un animal rar din România e pe cale de dispariție

România se numără printre țările care au destinații turistice de vis. În una dintre acestea se găsește un animal rar care, din păcate, este pe cale de dispariție. Medicii veterinari sunt de părere că lipsa acestuia afectează echilibrul ecosistemelor.

ADVERTISEMENT

Specia se află într-o regiune superbă, unde ajunge un număr mare de călători. Concret, este vorba de caii de la Letea care nu beneficiază de un statut special. Legea din țara noastră nu îi protejează și riscă să dispară complet.

În urmă cu mai multă vreme s-au făcut demersuri pentru ca animalele sălbăticite din Deltă să primească un statut special. În felul acesta ar fi putut să fie monitorizare şi gestionate în concordanţă cu statutul de patrimoniu cultural.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, lucrurile nu au mers cum trebuie și astăzi, caii de la Letea sunt tot mai puțini. În prezent, Pădurea Letea ar mai avea 254 de cai sălbatici. 100 au fost deja luați de acolo în baza unei legi care interzice pășunatul. Motivul invocat ar fi faptul că animalele afectează arborii.

Caii de la Letea, o atracție pentru turiști

Pe de altă parte, reprezentanții asociaților pentru ocrotirea viețuitoarelor sălbatice transmit că animalele trăiesc de decenii în Deltă și nu au provocat pagube. Activiștii care luptă pentru drepturile cailor de la Letea sunt de părere că fac parte din ecosistem.

ADVERTISEMENT

„Ei în continuare spun că nu este un animal endemic, care s-a născut și a trăit aici de la începuturi, dar lucrurile nu stau așa. Spre exemplu, în Australia, câinele Dingo nu este animal endemic și totuși este protejat.

ADVERTISEMENT

Ei nu înțeleg că a devenit calul sălbatic un simbol, o emblemă a Deltei”, a declarat Rodica Crăciunescu, Grupul de Inițiativă Civică S.O.S. Caii Deltei, pentru stirileprotv.ro.

Caii de la Letea sunt o mare bucurie pentru oameni. Aceștia atrag foarte mulți turiști datorită zonei spectaculoase în care trăiesc, dar și pentru că supraviețuiesc în sălbăticie. Regiunea este adorată de multă lume pentru peisaje și pentru natură.

Hergheliile care pasc libere în Deltă atrag un număr uriaș de călători. Aceștia ajung aici pentru a observa animalele și pentru a le imortaliza în imagini inedite. Letea este un sat de pescari, considerat cel mai bine conservat din Deltă.

Are case tradiționale confecționate din lemn, chirpici și stuf. Locuințele oamenilor sunt vopsite în culori vesele, cum ar fi verde și albastru. Cei care trăiesc în această parte a României sunt foarte primitori și obișnuiți cu numărul mare de turiști români și străini care vin să viziteze zona.

Tags: