News

Animalul unic în România, descoperit în munții Meridionali. E o combinație între lup și câine și i-a speriat până și pe cercetători

Un animal unic în România a fost descoperit în munții Meridionali. Și cercetării au fost uimiți având în vedere că e o combinație între lup și câine.
11.11.2023 | 07:00
Animalul unic in Romania descoperit in muntii Meridionali E o combinatie intre lup si caine si ia speriat pana si pe cercetatori
Animalul unic în România, descoperit în munții Meridionali. Sursă foto: observatornews / Romsilva
ADVERTISEMENT

Un animal unic în România a fost descoperit în munții Meridionali. Cercetării au rămas surprinși, având în vedere că este vorba despre o creatură care reprezintă o combinație între lup și câine.

Animalul unic în România, descoperit în munții Meridionali

Fundaţia Conservation Carpathia a fost cea care a descoperit animalul unic în România. Potrivit sursei citate, este vorba despre hibridizare dintre lup ca specie sălbatică și câine.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Fundației au confirmat faptul că acest lup-câine este prezent în România, având datele colectate în urma unui studiu efectuat recent. De altfel, aceasta ar fi prima configurare genetică oficială în Muncii Carpați. Este periculos acest animal?

Conform sursei citate, momentan amenințarea este una nesemnificativă. Pe de altă parte, dacă va evolua, în timp s-ar putea să aducă o degradare genetică, iar mai apoi o extincție totală a speciei.

ADVERTISEMENT

Cum a fost posibilă apariția acestui animal unic în România? Se pare că în țara noastră, hibridizare este un fenomen care nu e atât de discutat. Câinii hoinari ajung în habitatul lupilor, iar de aici actuala situație.

Cum a apărut o astfel de specie

“Deşi hibridizarea pare a fi o ameninţare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua şi poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincţie totală a acestei specii.

ADVERTISEMENT

În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii hoinari, care au apărut în habitatul lupilor. Prezenţa lor pune în pericol sănătatea genetică a populaţiei de lupi pentru următoarele decenii”, arată carpathia.org.

ADVERTISEMENT

Sursa citată menționează că a fost efectuat un studiu pentru evaluarea fenomenului. Astfel, cercetătorii Fundaţiei Conservation Carpathia au colectat probe de salivă de la 21 de câini din zonă.

În același timp, au fost colectate și mai multe probe ADN lăsate în urmă de lupi. În urma studiilor efectuate, s-a dovedit, deci, că este vorba despre un animal rar, care reprezintă o combinație între cele două specii.

„La trei detecţii ale lupilor pe camerele de monitorizare, în habitatul forestier, apare şi o detecţie a câinilor fără stăpân. Pentru a evalua acest fenomen, cercetătorii Fundaţiei Conservation Carpathia au colectat probe de salivă de la 21 de câini din zona cercetată, concomitent cu perioada în care au fost colectate şi probele ADN lăsate în urmă de lupi”, mai arată sursa citată.

Menționăm faptul, că potrivit estimărilor oficiale, la momentul actual, în România există în jur de 3.000 de exemplare de lupi. Iar nu de puține ori, anul acesta, astfel de animale au fost surprinse în habitatul lor natural.