Care este animalul cu o prezență destul de rară de-a lungul timpului în țara noastră, care, recent, a început să fie întâlnit în tot mai multe gospodării. Avantajele creșterii sale sunt extrem de numeroase.
În curțile românilor încep să apară, de la un an la altul, tot mai multe soiuri de păsări. Acum, lângă ”clasicele” găini, rațe sau gâște, în ultimii ani au început să-și facă prezența și alte vietăți.
Printre ele se află și bibilicile. Acestea sunt păsări destul de rare în zona noastră. Cu toate acestea, în ultimii ani, interesul față de bibilici este în creștere, deoarece creșterea acestor păsări poate fi o afacere profitabilă.
De ce să creștem bibilici, ar întreba unii? Trebuie spus că aceste animale sunt niște păsări crescute nu doar pentru aspectul lor atrăgător, cât mai ales pentru carnea cu proprietăți multiple și gust deosebit. În plus, ouăle lor nu conțin deloc colesterol.
Denumite și picherițe sau pichi, bibilicile sunt păsări destul de mari. Pot ajunge la o greutate de 5 kg. Ele se aseamănă cu găinile, curcile și prepelițele, ca aspect. Pe de altă parte, sunetul pe care îl scot nu se asociază deloc cu celelalte păsări din gospodărie. Ele scot un sunet diferit și, pentru unii, foarte enervant.
Spuneam, mai sus, că ouăle de bibilică nu au colesterol. În plus, ele se mai disting prin gustul și beneficiile speciale. Conțin o mulțime de oligoelemente necesare, cum ar fi mangan, caroten, magneziu, lizină.
E important de spus că ouăle de bibilică sunt hipoalergene. Asta înseamnă că pot fi consumate de persoanele alergice la ouăle de găini. Un alt avantaj este acela că ouăle de bibilici au o coajă foarte groasă. Astfel, le ajută să se păstreze mai mult decât decât cele de găină.
Apoi, carnea de bibilică are un gust deosebit. Este o aromă care combină carnea de pui, de prepețiță și de fazan. Vorbim, de asemenea, de o carne extrem de căutată pe piață nu doar datorită gustului, ci și proprietăților sale alimentare deosebite. Carnea acestor vietăți din curtea noastră conține o cantitate mică de grăsime, fiind bogată în substanțe valoroase pentru sănătatea umană.
Bibilica este o pasăre care are un sistem imunitar puternic. Asta o ajută se se proteze de bolile aviare comune. Ele se acomodează la orice condiție de mediu. Sunt rezistente atât la căldură, cât și la temperaturi destul de scăzute. Ele cresc foarte rapid. Au o maturitate timpurie și acumulează greutatea necesară pentru sacrificare până la vârsta de 60-70 zile.
Specialiștii le numesc un ”sanitar al grădinii”. Explicația e simplă: bibilicile mănâncă diverse insecte, inclusiv dăunători de grădină: coropâșnițe, gândaci de Colorado. Un alt avantaj este faptul că, spre deosebire de găini, bibilicile nu distrug plantele de grădină. Bibilica mai este de ajutor în grădină pentru că elimină căpușele, păduchii, furnicile și șoarecii.
Există mai multe soiuri de bibilici. Printre cele mai comune sunt: bibilica cu pete gri sau bibilica broiler francez, bibilica cu piept alb, bibilica azurie și bibilica albă siberiană.