Ankara, care încearcă să medieze o soluție de pace între Ucraina și Rusia, pentru încetarea războiului declanșat de Moscova la 24 februarie, anul trecut, susține că încearcă să obțină acorduri de încetare a focului localizate în lipsa unui acord de pace global.
Ibrahim Kalin, consilier apropiat al președintelui Erdogan, a declarat că în acest moment niciuna dintre cele două părți nu vrea să înceteze luptele și susține că nici Rusia și nici Ucraina nu sunt capabile să obțină o victorie pe câmpul de luptă.
„Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt în situaţia de a câştiga militar. Pentru moment, niciuna dintre ele nu vrea să înceteze lupta, însă noi trebuie să continuăm să le îndemnăm să facă acest lucru”, a declarat oficialul turc, citat de AFP.
Acesta a subliniat că în opinia sa „în cele din urmă, ele vor trebui să negocieze pentru a ajunge la o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi”.
„Dacă nu putem ajunge la un acord de pace global, vom căuta să obţinem acorduri de încetare a focului localizate, limitate, dezescaladări locale”, a precizat Ibrahim Kalin, consilierul pe probleme de politică externă al președintelui turc.
Oficialul turc a precizat că Ankara a înregistrat câteva succese în negocierile cu Moscova și Kievul, cel mai important exemplu fiind acordul semnat vara trecută pentru exportul de cereale prin porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei sau mai multe schimburi de prizonieri, însă susține că acestea au fost doar mici elemente necesare pentru un acord global, însă insuficiente în sine.
De aceea, potrivit lui Ibrahim Kalin, pentru un acord de pace între Kiev și Moscova ar fi necesară implicare altor părți, cu referire la Statele Unite și Uniunea Europeană.
„Orice acord de pace ar trebui să fie mai larg decât doar duo-ul Rusia-Ucraina şi să ofere garanţii de securitate pentru cele două părţi.
Rusia vrea să fie respectată ca actor major şi să obţină garanţii de securitate, în special că NATO nu va intra în zona sa de interes, iar Ucraina nu va adera la NATO, ci va primi de asemenea garanţii de securitate privind frontierele sale”, a susținut consilierul președintelui turc.
Turcia, stat membru NATO, a reușit să mențină de la începutul războiului o poziție relativ deschisă față de ambele state, ajutând militar Ucraina dar, în același timp, ne-alăturându-se sancțiunilor impuse de către Occident Rusiei.