News

ANM a anunțat furtună electrică în România! Prognoza meteo pentru sâmbătă și duminică

22.06.2019 | 08:47
Cod Portocaliu de Furtună în Capitală!
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat o furtună electrică în România! Astfel, ANM a emis o informare de vreme rea care este în vigoare până duminică seară. Avertismentul a început de vineri și se referă la nu mai puțin de 34 de județe din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și nordul Munteniei. Aceste zone intră sub cod galben de ploi torențiale și vijelii.

ANM a anunțat furtună electrică în România!

Mai exact, ANM a precizat că de ieri de la ora 10.35 până duminică la ora 23.00, instabilitatea atmosferică va fi una temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, vremea va fi una călduroasă cu precădere în sudul și estul țării, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Atenție însă! Începând  de sâmbătă, cu ora 12.00, județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Buzău, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila și Tulcea intră sub cod galben de ploi torențiale și vijelii.

ANM a anunțat furtună electrică în România! Fulgere
O furtună electrică ar putea avea loc în mai multe județe. Sursa foto – ANM

De luni vine canicula

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în cea mai mare parte a Olteniei, în nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp. Avertizarea cod galben expiră sâmbătă la ora 3.00.

ADVERTISEMENT

În schimb, de luni, România ar putea intra sub un alt cod, de data aceasta de căldură. Deasupra țării ajunge un val de aer fierbinte care ar putea sta câteva zile bune. Temperaturi de chiar și 40 de grade vor fi înregistrate în această perioadă.

Tags: