News

ANM a anunţat prognoza meteo pentru perioada 9 septembrie – 7 octombrie. Vreme de coşmar în mai multe zone din ţară

09.09.2019 | 10:39
ANM a anuntat prognoza meteo pentru perioada 9 septembrie  7 octombrie Vreme de cosmar in mai multe zone din tara

ANM a anunțat prognoza meteo pentru perioada cuprinsă între 9 septembrie și 7 octombrie și, conform previzionărilor făcute de specialiștii climatologi, vremea se înrăutățește încă din săptămâna aceasta. Meteorologii anunță o serie de fenomene violente care vor lovi România în până la începutul lunii octombrie.

Prognoza meteo pentru o lună de zile: toamna își intră în drepturi abia din octombrie

În prima parte a previzionării ANM, intervalul 9 – 16 septembrie 2019, regimul termic va fi unul normal pentru această perioadă, dar doar în partea de veste a țării, căci în sud și sud-est vom avea în continuare temperaturi specifice verii. Precipitațiile vor fi excedentare mai ales în zona de sud a României. Furtunile de scurtă durată se vor intensifica în special în după-amieze în vestul României.

Pentru intervalul 16 – 23 septembrie 2019, meteorologii anunță temperaturi ușor mai coborâte față de normalul acestei perioade. În sud și sud-vest vor fi în continuare temperaturi destul de ridicate pentru final de septembrie, însă în nordul Moldovei precum și în Transilvania frigul va fi tot mai prezent, mai ales dimineața și seara, imediat după apusul soarelui.

prognoza meteo
Astăzi este valabil un cod portocaliu pentru vestul țării. Sursa foto: Glasul Aradului

Final de septembrie ceva mai răcoros

În săptămâna 23 – 30 septembrie 2019, temperatura va fi ceva mai coborâtă comparativ cu perioada prognozată, evident în sudul și sud-vestul teritoriului. Pentru perioada 30 septembrie – 7 octombrie, ploile se vor înmulți, iar temperaturile vor coborî tot mai mult în majoritatea regiunilor. Toamna se instalează cu adevărat abia din prima săptămână a lunii octombrie.

Până la luna octombrie, însă, pentru începutul acestei săptămâni, ANM a emis două avertizări una tip cod portocaliu, alta cod galben. Codul portocaliu este valabil până la ora 21:00 pentru județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș. Vântul va sufla în vestul țării cu rafale de 80 până la 90 de kilometri la oră. Aversele vor avea caracter torențial și se vor semnala și căderi de grindină.