News

ANM a emis avertizare de cod galben de ploi. Grindină și vijelii în aproape toată țara

O nouă avertizare de cod galben de ploi, emisă de ANM. Sunt așteptate în această după-amiază vijelii puternice, descărcări electrice și grindină în mai multe zone din țară.
10.07.2022 | 12:11
ANM a emis avertizare de cod galben de ploi Grindina si vijelii in aproape toata tara
Unde se va manifesta codul galben de ploi. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vremea rea pune din nou stăpânire pe România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare de cod galben de ploi, valabil pentru ziua de duminică.

Revin ploile în țară, cu grindină, vijelii și descărcări electrice

Codul galben va intra în vigoare la ora 13:00 și se va menține până seara târziu, la ora 23:00. Ploile vor fi unele torențiale, însoțite de descărcări electrice, vânt puternic, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Zonele vizate de noua atenționare a meteorologilor sunt: Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele de deal și de munte, Muntenia, Moldova și Oltenia. De altfel, nici litoralul nu va fi ocolit de instabilitatea atmosferică.

”În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local, mai ales la deal, în Muntenia, Moldova și Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp. Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în sudul și sud-estul teritoriului.”, potrivit unui comunicat al ANM.

Cum va fi vremea pe tot parcursul lunii iulie

Luna trecută, directorul ANM, Elena Mateescu, spunea că pe tot parcursul lunii iulie temperaturile ridicate vor fi urmate și de ploi.

ADVERTISEMENT

”Vom avea în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru fenomene de instabilitate atmosferică, averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină, astăzi și mâine [n.a 21 iulie-22 iulie] în cea mai mare parte a țării, exceptând zona litoralului și vestul României, dar, așa cum se întâmplă de fiecare dată, caracterul localizat și precipitațiile pe secvențe scurte de timp, la nivelul suprafețelor afectate de secetă cu siguranță vor avea un aport nesemnificativ.

 După această perioadă, pentru cei care ne vom afla în concediu, începând din 21 iunie, până cel mult în 24-25 iunie 2022, masa de aer tropical care afectează Europa de Vest, cu siguranță va aborda și zona țării noastre și va aduce primele zile în care valorile de temperaturi se apropie sau depășesc 35 de grade.

ADVERTISEMENT

Astăzi au fost actualizate estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni. Valorile din întreaga țară sunt peste limitele normale, cu caracterul deficitar de precipitații mai pronunțat în partea de Sud Sud-Vest a țării și în săptămâna 27 iunie- 4 iulie păstrează același semnal din punct de vedere al regimului de temperaturi și de precipitații.“, a transmis Elena Mateescu, director ANM.

ADVERTISEMENT