News

ANM a emis cod galben de vânt puternic. Mai multe județe, vizate de avertizare

Meteorologii de la ANM au emis un cod galben de tip nowcasting de vânt puternic pentru mai multe județe din estul și centrul țării.
07.10.2021 | 19:49
ANM a emis cod galben de vant puternic Mai multe judete vizate de avertizare
ADVERTISEMENT

Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi seară, o serie de avertizări nowcasting cod galben de vânt puternic, valabile pentru mai multe județe.

Vor fi afectate zone din Dobrogea și Transilvania, mai exact județele Constanța, Tulcea, Brașov și Sibiu.

ADVERTISEMENT

Cod galben de vreme severă emis de ANM. Care sunt județele afectate

Din datele oferite de ANM pe site-ul oficial aflăm că, de la ora 18.00 până la ora 21:00, în județele Constanța (zona de litoral) și Tulcea (zona de litoral) se vor semnala intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor atinge local 55 – 65 km/h.

În același interval de timp, în județele Braşov (zona joasă) și Sibiu (Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Turnu Roșu, Boița) se vor semnala de asemenea intensificări temporare ale vântului, care la rafală vor depăși 55-60 km/h.

ADVERTISEMENT

Meteorologii fac precizarea că aceste avertizări nowcasting, precum și atenționările meteorologice obișnuite se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate.

ANM anunță schimbări drastice în evoluția vremii din România

Aceste intensificări ale vântului par a fi doar începutul unei perioade în care vremea mohorâtă de toamnă își intră în drepturi.

ADVERTISEMENT

În prognoza pe două săptămâni emisă recent, ANM anunță că până în 6-7 octombrie, la nivelul întregii țări, vremea va fi încă una plăcută, cu soare și temperaturi agreabile.

Apoi, va urma un proces de răcire, căruia îi vor fi asociate și ploi, unele chiar importante cantitativ.

ADVERTISEMENT

Astfel, de la soare și 21 – 22 grade, chiar 24 de grade în vest, vom trece la vreme închisă, maxim modeste, 11 – 15 grade, și ploi în majoritatea regiunilor.

În zonele montane sunt așteptate deja ninsori, iar temperaturile vor fi mai scăzute față de normalul perioadei. Cerul va fi predominant noros în cursul weekendului, iar vântul va sufla slab, până la moderat.

Răcirea accentuată a vremii se va resimți în special în timpul zilei, atunci când vântul va sufla moderat în regiunea sudică. Maximele din termometre vor fi cuprinse între 11 și 15 grade Celsius, iar minimele se vor situa între 0 și 7 grade Celsius.

ADVERTISEMENT