News

ANM a emis cod galben de vijelii și caniculă. Nu scăpăm de vremea capricioasă

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis miercuri un cod galben de furtuni și un cod galben de caniculă. Avertizările meterologice vor fi valabile până vineri.
17.08.2022 | 11:08
ANM a emis cod galben de vijelii si canicula Nu scapam de vremea capricioasa
Cod galben de vijelii și caniculă pentru aproape jumătate din țară. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

Conform ANM, codul galben de vijelii este valabil miercuri, 17 august 2022, de la ora 10:00 la ora 22:00. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă în Moldova, local la munte, dar și în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei.

ANM anunță vijelii și grindină

În zonele menționate vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. ANM a mai precizat că izolat vor fi semnalate vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

De asemenea, meteorologii sursei citate au completat că în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie a mai precizat că fenomenele specifice instabilității atmosferice vor fi înregistrate pe arii restrânse și în restul țării.

ADVERTISEMENT

În al doilea mesaj emis de ANM avem în prim-plan un cod galben de caniculă. Avertizarea meteorologică va fi valabilă de miercuri (ora 10:00) până vineri, 19 august 2022.

Încă nu scăpăm de caniculă

În zonele citate mai jos va fi caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Astfel, miercuri, joi și vineri, temperaturile ridicate vor pune probleme mai ales în regiunile vestice și sudice.

ADVERTISEMENT

Potrivit ANM, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În același context, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 38 de grade Celsius.

Mai cald va fi vineri, când termometrul va indica 39…40 de grade în vest și sud-vest. De asemenea, valorile minime nu vor coborî sub 18…21 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cât de cald a fost în iulie

La final, Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis că va actualiza ambele mesaje în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Temperatura medie a lunii iulie 2022 a avut valori cuprinse între 7,4 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 26,1 °C, la Drobeta-Turnu Severin. Cele mai mari valori, peste 24 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Dobrogei, în vestul Banatului și al Crișanei precum și în sudul Moldovei.

Valori curpinse între 22 și 24 °C s-au înregistrat în cea mai mare parte a Moldovei și Maramureșului, în zonele deluroase din Muntenia și Oltenia, în estul Banatului și Crișanei, în zonele joase din Transilvania, pe areale din nordul și sudul Dobrogei și în Delta Dunării”, se arată în caracterizarea climatologică a lunii iulie.

 

 

ADVERTISEMENT