News

ANM a emis cod roșu de furtună! Raed Arafat, sfaturi în cazul în care te întâlnești cu o tornadă

06.05.2019 | 18:10
ANM a emis cod rosu de furtuna Raed Arafat sfaturi in cazul in care te intalnesti cu o tornada

Raed Arafat a vorbit despre efectele unei tornade. Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi un cod roșu! Cetățenii sunt avertizați să nu părăsească locuințele pentru că rafalele de vânt vor fi puternice. Aceștia sunt sfătuiți să se adăpostească, dacă se află pe stradă.

ANM a emis cod roșu! Raed Arafat, sfaturi în cazul tornadei

“S-au trimis alerte pentru cele două județe. Nu este un cod de lungă durată, aproximativ o oră. Dacă se întâlnesc oamenii cu o tornadă, să nu meragă spre ea. Centura trebuie să fie pusă, dacă merg cu mașina. Urmărim efectele, se vor trimite forțe pe zonele afectate”, a declarat Raed Arafat.

Alertele au început deja să vină către cetățenii celor două județe care vor fi afectate de fenomenele extreme. “Fenomene meteorologice asteptate: vânt cu peste 100…110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari, frecvente descarcari electrice, averse torentiale ce vor cumula cantități de 30…35 lmp Județul Ialomiţa: Ciulnița, Albești, Buești; Județul Călăraşi: Dragalina, Dor Mărunt, Perișoru, Ciocănești, Grădiștea, Cuza Voda, Independența, Dragoș Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Țepeș, Ștefan Vodă, Vâlcelele”

Raed Arafatoferă sfaturi pentru tornadă
Sursa Foto: Hepta

O altă tornadă își va face apariția?

Cod roșu de vreme severă imediată în județele Călărași și Ialomnița. Din păcate, vântul va fi destul de puternic, de peste 100–110 km/h cu aspect tornadic, gridina nu va întârzia și ea să apară, iar descărcările electrice sunt și ele așteptate. De asemenea, se anunță și averse torențiale ce vor cumula cantități de peste 30..35 lmp.

Specialiștii susțin că așteptau astfel de fenomene. Tornada durează între 30 minute și 60 de minute. În general, în Europa, durează aproximativ 20 de minute. În cursul zilei de ieri, 5 mai, cetățenii au fost informați cu posibilitatea formării unei tornade. Astăzi, alertele au început deja să sune și să le indice faptul că fenomene extreme vor fi indicate în țară, astfel că trebuie să stea în casă.