News

ANM a emis două coduri galbene de caniculă, vijelii, ploi torențiale și grindină. Care sunt zonele afectate      

ANM a emis două coduri galbene de caniculă, vijelii, ploi torențiale și grindină.
10.08.2021 | 10:18
ANM a emis doua coduri galbene de canicula vijelii ploi torentiale si grindina Care sunt zonele afectate
ANM a emis două coduri galbene de caniculă, vijelii, ploi torențiale și grindină. Care sunt zonele afectate. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis două coduri galbene de vreme rea pentru mai multe zone din țara noastră.

Este vorba despre un cod galben de caniculă și disconfort termic, dar și despre unul care vizează ploi, descărcări electrice și chiar grindină.

ADVERTISEMENT

ANM a emis două coduri galbene. Care sunt zonele afectate

Primul dintre codurile galbene emise de ANM este valabil marți, dar și miercuri. Incidența acestui cod este în partea de sud a țării, fiind 19 județe afectate.

Este vorba despre un disconfort termic accentuat, dar și de temperaturi mari, ce vor fi cuprinse între 34 și 38 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în unele locuri chiar și temperaturile minime vor fi foarte mari și chiar nu vor fi mai mici de 20 de grade Celsius.

„În sud-vestul și sudul țării, disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 38 de grade.

ADVERTISEMENT

Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade”, a transmis ANM.

Cod galben de vreme instabilă în mai multe județe

Tot de marți este în vigoare și un cod galben de vreme instabilă, care afectează mai multe județe din țara noastră. Acesta este valabil de pe 10 august, de la ora 13:00 până aproape de miezul nopții, la ora 23:00.

Sunt așteptate ploi, care pot căpăta caracter torențial, dar și vânt puternic și intensificări ale vântului, vijelii și descărcări electrice. Zonele afectate sunt din Carpații Orientali, Carpații Meridionali dar și Muntenia.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali, precum și în nordul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp”, a anunțat ANM, pe site-ul propriu.

Sunt afectate județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Neamț, Harghita, Bacău, Covasna, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Vâlcea, Vrancea, Mureș, Argeș, Brașov.

ANM a mai transmis și că este posibil să fie actualizate aceste anunțuri, în funcție de evoluția vremii, astfel că nu este exclus ca aceste coduri să fie chiar și prelungite.

ADVERTISEMENT